Acasă Actualitate Social Ucenicia ca modalitate de promovare a ocupării şi formării profesionale. Vezi beneficiile...

Ucenicia ca modalitate de promovare a ocupării şi formării profesionale. Vezi beneficiile oferite de stat

DISTRIBUIȚI

După cum se ştie, începând cu data de 6 noiembrie  2013, a intrat în vigoare ,,Hotărârea Guvernului nr. 855 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă”. Potrivit informaţiilor furnizate de către AJOFM Maramureş, ucenicia reprezintă formarea profesională realizată la locul de muncă în baza unui contract de ucenicie. Ea oferă persoanelor interesate, cu varsta de peste 16 ani, posibilitatea de a obţine o calificare în sistemul de formare profesională a adulţilor, care să le permită ocuparea unui loc de muncă şi continuarea învăţării.

Formarea profesională prin ucenicie la locul de munca cuprinde pregatirea teoretică si practică.De asemenea, accesarea acestei legi  permite  angajatorilor să-şi asigure forţă de muncă calificată, de calitate, în funcţie de cerinţele proprii şi  facilitează  integrarea socială a persoanelor interesate,  în concordanţă cu aspiraţiile profesionale şi cu necesităţile pieţei muncii.

Ucenicia la locul de muncă se adresează:

• Persoanelor cu vârsta de peste 16 ani, care doresc să se concentreze pe învăţare pornind de la situaţiile profesionale, concrete, cerute de practicarea unei ocupaţii la locul de muncă şi care nu au calificare pentru meseria pentru care se organizează ucenicia;

• Angajatorilor care doresc să organizeze activităţi de ucenicie la locul de muncă potrivit domeniilor de activtate, pentru locurile de muncă declarate vacante, special pentru ucenicie. Contractul de ucenicie se încheie pe durată determinată de către angajator, care poate să fie persoană juridică dar şi persoană fizică cu drept legal de angajare ( întreprindere individuală şi persoană fizică autorizată).

De asemenea, pentru a încheia un contract de ucenicie cu un angajator  persoana trebuie să îndeplinească următoarele condiţii face demersuri pentru a-si gasi un loc de muncă, prin mijloace proprii sau prin înregistrare la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau, după caz, reşedinţa ori la alt furnizor de servicii de ocupare, acreditat în condiţiile legii, a împlinit vârsta  de 16 ani la data încheierii contractului de ucenicie, nu are calificare pentru ocupaţia în care se organizează ucenicia la locul de muncă, respectiv îndeplineşte condiţiile de acces la formare profesională prin ucenicie la locul de muncă, pe niveluri de calificare.

Angajatorul care încheie contract de ucenicie,  pe perioada derulării acestuia  respectiv de 12, 24, 36 luni, poate solicita şi beneficiază la cerere de 60% (300  lei) din valoare indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă, în vigoare,  prevăzut de legea nr.76/2002,   prin încheierea unei convenţii cu Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Maramureş.

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA