AcasăsiugariuTURNUL ȘTEFAN – Liturghie în Turn, după 70 de ani

TURNUL ȘTEFAN – Liturghie în Turn, după 70 de ani

DISTRIBUIȚI

TURNUL ȘTEFAN  Clădit în anul 1347, Turnul Sfântul Ștefan este astăzi un simbol pentru băimăreni, acesta fiind cel mai important monument istoric al municipiului Baia Mare. Turnul, alături de celelalte edificii din Centrul Vechi, constituie un patrimoniu de o semnificație aparte. Ieri, 20 august, după mai bine de 70 de ani, în capela Turnului Ștefan se va oficia o liturghie.

„Liturghia este deosebită pentru că turnul a fost închis şi dat uitării timp de zeci de ani iar în timpul comunismului nu era deschisă capela. Nu se ştia de existenţa ei şi s-a făcut tot posibilul să fie dat uitării faptul că este, de fapt, un loc sacru”, a declarat protopopul romano-catolic Ioan Roman, preot în Baia Mare.

Iniţial, la reabilitatea Pieţei Cetăţii, spaţiul a fost proiectat pentru a fi lapidariu. La cererea reprezentanţilor Bisericii romano-catolice din oraş, Turnului Ștefan i s-a redat destinaţia iniţială. Mai mult, reprezentanţii Bisericii romano-catolice declară că își doresc ca spaţiul să fie utilizat şi de alte culte creştine din Baia Mare.

„Am căutat în arhivele bisericii şi am găsit planurile iniţiale ale capelei. Am depus o cerere la primărie şi s-a refăcut. S-au respectat întocmai planurile iniţiale. După lucrările de restaurare am cerut ca sala din turn să fie readusă la starea iniţială, adică să fie o capelă pe care ne-am dori să o folosim împreună cu toate confesiunile. În fond şi la urma urmei, Sfântul Ştefan este recunoscut şi de către Biserica Ortodoxă a Constatinopolului. Sfântul Ştefan a fost canonizat şi de Biserica Ortodoxă”, a mai spus preotul.

Evenimentul face parte dintr-o serie care a ajuns la a XX-a ediție. „În anul 1996 organistul şi cantorul bisericii noastre, domnul Czol Ernö a avut iniţiativa de a organiza timp de o săptămână, mai multe programe culturale înainte de a celebra Hramul Bisericii Sfântul Ştefan, din care a rămas doar turnul. Din acel moment, în fiecare an, timp de o săptămână ne pregătim pentru celebrarea hramului cu diferite programe culturale”, a mai explicat Ioan Roman. Hramul Sfântului Ștefan este celebrat astăzi, 21 august. Mesa religioasă are loc în aer liber, în Piața Cetății din Baia Mare și este urmată de un concert în aer liber.

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA