spot_img
AcasăAlteleEconomicTRIST, DAR ADEVĂRAT -  Plinul de benzină, mai scump cu 30 de...

TRIST, DAR ADEVĂRAT –  Plinul de benzină, mai scump cu 30 de lei față de luna august. Petrolul a ajuns la 70 de dolari pe baril

DISTRIBUIȚI

Un plin de benzină este mai scump cu 32 de lei față de luna august, în vreme ce un plin de motorină costă mai mult cu 38 de lei, relevă o analiză Libertatea.

Procentual, benzina s-a scumpit cu 17%, iar motorina cu 20,5%. Ultimile scumpiri vin după ce țițeiul a atins pragul psihologic de 70 de dolari pe baril, ca urmare a protestelor din Iran, unul dintre cei mai mari producători ai lumii. Un alt val de majorări la pompă resimțindu-se în toamna anului trecut după ce Guvernul a reintrodus acciza suplimentară de 7 eurocenți pe litru.

Scumpiri pe bandă

Astfel, un litru de benzină standard costă acum 5,35 de lei, după ce petrolul a a atins 70 de dolari, ceea ce înseamnă că un plin de 40 de litri este 214 lei. Săptămâna trecută, același sortiment costa 5,26 lei, potrivit informațiilor de pe site-ul Comisiei Europene. La 1 august, benzina costa 4,57 lei, iar un plin era 182 de lei. Astfel, benzina s-a scumpit cu 17%, iar plinul costă acum cu 32 de lei mai mult. La motorină situația este și mai gravă. Sortimentul standard nu se găsește cu mai puțin de 5,45 lei pe litru, ceea ce înseamnă că un plin de 40 de litru costă 218 lei. Săptămâna trecută, motorina standard era 5,36 de lei. În luna august, același sortiment costa 4,52 lei, iar un plin costa 180 de lei. Astfel, plinul costă mai mult cu 38 de lei, iar scumpirea este de 20,5%.

Statul ia mai mult de jumătate

Pe de altă parte, statul ia cea mai mare parte din prețul unui litru de carburant. Astfel, accizele la combustibili și TVA-ul de 19% înseamnă un total de 54% din prețul benzinei. În cazul motorinei, acest procent este de 51% la prețurile actuale.

Sursa info și continuarea pe Libertatea.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA