AcasăLifestyleTrei modele de comportament responsabil pe care copiii ar trebui să le...

Trei modele de comportament responsabil pe care copiii ar trebui să le învețe în familie

spot_img

DISTRIBUIȚI

Una dintre cele mai importante misiuni din viața unui părinte este aceea de a-și învăța copilul importanța responsabilității, astfel încât el să ajungă să-și poată îndeplini sarcinile cu angajament, seriozitate și conștiință. Părintele ar trebui să fie cel mai important model pentru copil, iar exemplele date prin propriul său comportament sunt mai relevante decât sfaturile care nu sunt susținute de fapte. Copilul va învăța întotdeauna mai degrabă ceea ce vede decât ce i se spune să facă. Iată mai jos trei modele de comportament responsabil pe care copilul ar trebui să le învețe acasă, în familie.

Responsabilitatea față de semenii vulnerabili

Omul este o ființă socială, după cum spunea Aristotel. Iar reflexele de altruism dezvoltate pentru a promova supraviețuirea individuală și colectivă pot fi remarcate încă de la o vârstă mică. Deși la început copilul este mai degrabă egocentric, încetul cu încetul învață să se deschidă față de ceilalți. Pe măsură ce crește, el poate fi învățat să fie empatic și tolerant față de ceilalți și să împartă – spațiu, bunuri materiale, timp, atenție, iubire etc. Poate fi încurajat să dea o mână de ajutor ori de câte ori se ivește ocazia. Poate fi învățat că unii oameni nu sunt la fel de norocoși ca el și că poate să doneze obiecte pe care nu le mai folosește unor astfel de persoane. În funcție de vârstă poate fi implicat să participe în diverse programe dedicate persoanelor marginalizate, donând fie timp, fie bani. Copiii își dau seama destul de repede că resimt plăcere în urma actelor de generozitate. Anticiparea acestor sentimente pozitive îi încurajează să se comporte și mai generos. Este recomandat însă să ții seama de vârsta copilului atunci când alegi astfel de activități și să nu îl obligi să participe la diverse programe. Lasă-l mai degrabă pe el să aleagă.

Responsabilitatea față de mediu

Natura este baza vieții, de aceea este important să ne învățăm copiii să o respecte. Aceasta deși, poate, ritmul vieții actuale îi îndepărtează pe mulți oameni de natură. Pentru a respecta natura, copiii trebuie să o cunoască, să știe care sunt ciclurile ei, cum se dezvoltă plantele și animalele și la ce folosesc, pe scurt, tot ceea ce ține de echilibrul mediului. Nu este necesar să li se repete zilnic copiilor informații despre acest subiect, dar pot fi învățați care sunt consecințele punctual. De exemplu, dacă nu sting focul în pădure, se poate declanșa un incendiu cu consecințe dezastruoase pentru mediu. Reciclarea este un lucru care poate fi învățat destul de ușor – poți să îl înveți să facă diverse obiecte din altele vechi -, la fel și reducerea consumului de plastic. Copilul poate învăța ce acțiuni pot avea un impact asupra naturii, de la parcurgerea cu mașina a unui traseu prea scurt la aprinderea prea multor becuri în casă, ambele contribuind la poluare. De asemenea, este esențial ca cei mici să fie conștienți de valoarea apei și să nu o risipească sau să o contamineze, pentru că este o resursă de neînlocuit pentru viață. 

Responsabilitatea civică

În viață, nu poți să faci orice vrei, pentru că societatea se conduce după niște reguli. Pe de o parte, este important să apelezi la înțelegerea copilului tău și să-l înveți să asculte mai degrabă decât să se supună. Iar, pe măsură ce crește, îi poți explica felul în care funcționează societatea, din ce elemente este compusă, îi poți vorbi despre democrație, despre mersul la vot etc., dar și de ce este important ca legile să fie respectate. Îi poți prezenta drepturile sale, dar și care sunt obligațiile. Pe de altă parte, pentru a-ți educa copilul, trebuie să îi servești ca exemplu. Explică-i faptul că și tu ai obligații, iar copilul tău va accepta mai ușor limitele pe care i le impui atunci când își va da seama că și tu ești responsabil. 

Comportamentul responsabil se învață de mic. Dacă îți înveți copilul să fie o persoană responsabilă, el va învăța să se comporte într-un mod care îl va transforma într-o persoană de încredere în societate, iar acest aspect va fi util pentru bunăstarea sa.  

Sursa foto: United Way

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA