AcasăLifestyleTratarea curburilor coloanei vertebrale la copii şi tineri

Tratarea curburilor coloanei vertebrale la copii şi tineri

spot_img

DISTRIBUIȚI

Coloana vertebrală reprezintă axul central al corpului uman, fiind un complex de vertebre, articulaţii, discuri, nervi şi muşchi. Orice disfuncţionalitate apărută la una dintre părţile componente afectează starea generală a coloanei şi generează disconfort. Neurologia are rolul de a acţiona asupra afecţiunilor specifice, diagnosticându-le cu rapiditate şi intervenind cu cea mai bună schemă de tratament.

Curburile patologice ale coloanei vertebrale

Afecţiunile coloanei vertebrale sunt multiple, acţionează pe diferite arii şi sunt generate de varii cauze. Un disc intervertebral herniat, canalul spinal îngustat, deplasarea vertebrelor sau deformarea coloanei, toate sunt contexte care conduc la simptomatologia specifică.

Atunci când pacientul se confruntă cu scolioza, simptomele specifice sunt caracterizate de rigiditate şi durere la nivelul spatelui, precum şi de dureri în ariile anatomice învecinate. Scolioza face parte din categoria curburilor patologice ale coloanei, fiind cauzată de deteriorarea articulaţiilor faţetei şi ale discurilor intervertebrale. Degradarea acestora, nu mai asigură flexibilitate şi susţinere corpurilor vertebrale, astfel că apare deformarea specifică care conduce la rigidizarea zonei.

Diagnosticarea

Diagnosticarea scoliozei trebuie efectuată de către un specialist, deoarece simptomatologia poate crea confuzii. Într-un cabinet de neurologie și neurochirurgie, medicul specialist va examina pacientul, efectuând o serie de teste care să indice starea componentelor esenţiale, respectiv curbura laterală, rotaţia axială şi maturitatea scheletică.

Tratament

În cele mai multe cazuri, scolioza nu necesită o intervenţie, purtarea unui corset fiind suficientă şi având rolul de a stopa avansarea deformării. Există diferite variante de purtare a corsetului, în funcţie de cât timp ar trebui aplicat, permanent sau parţial.

În paralel, se recomandă efectuarea exerciţiilor fizice care au rolul de a întări musculatura. În cazul copiilor şi adolescenţilor, neurochirurgia îşi propune să intervină asupra scoliozei, atunci când se vizează oprirea progresiei curbei, reducerea unei deformări foarte accentuate şi menţinerea echilibrului trunchiului. Există trei categorii principale de intervenţii chirurgicale.

Fuziunea presupune unirea permanentă a două sau mai multe vertebre adiacente.  O altă procedură este cea a sistemelor de creştere, respectiv tijele aplicate între vertebre, care vor fi înlocuite la fiecare 6-12 luni, o intervenţie care dă posibilitatea de a ţine pasul cu ritmul de creştere al coloanei. Procedura fără fuziune este metoda prin care se aplică un sistem de legare vertebrală care ajută îndreptarea coloanei, permiţând creşterea. Pentru tineri şi adolescenţi, cea mai indicată intervenţie chirurgicală este reprezentată de fuziunea coloanei vertebrale.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA