AcasăMARAMURESUL ISTORICTransplantul de inimă în Româna este blocat. Bolnavii trebuie să meargă în...

Transplantul de inimă în Româna este blocat. Bolnavii trebuie să meargă în altă țară

spot_img

DISTRIBUIȚI

În România nu se mai efectuează niciun transplant de inimă. Și asta din cauza politicienilor care au distrus fragila infrastructură în domeniul transplantului. Astfel că românii care necesită o astfel de intervenție chirurgicală sunt nevoiți să își găsească salvarea în altă țară.

În timp ce Ministrul Sănătății, Eugen Nicolaescu vrea să schimbe conducerea Agenției Naționale de Transplant, românii mor pe capete pentru că nu își pot face transplant de inimă.

În urmă cu doi ani, politicienii au pus lacăt pe Institutul Inimii de la Târgu Mureş şi au privit nepăsători cum pleacă din ţară specialiştii de la Spitalul Floreasca, unde a fost realizat primul transplat de inimă.

Nimeni nu ştie câţi români au nevoie de o inimă nouă. Ultima listă publicată de Agenţia de Transplant este din 2011 iar pe ea apar 114 persoane…65 dintre ele ar fi decedat între timp.

În acest moment, transplantul de inimă este blocat. Există două centre unde se puteau face astfel de proceduri, la Târgu Mureș și la București. La Tg. Mureș erau însă probleme de finanțare și birocratice, iar institutul a fost desființat în 2011. Victor Ponta spunea că va reînființa institutul, dar asta nu s-a întâmplat.

La București nu există specialiști suficienți, nici resurse materiale pentru efectuarea transplanturilor

Programul de transplant trece de la Ministerul Sănătății la Casa de Asigurări, iar medicii se tem că nu vor exista bani suficienți până la finalul anului pentru finanțarea întregii activități de transplant.

Institutul Inimii din Târgu Mureş a fost desfiinţat în urmă cu doi ani şi transformat într-o secţie a Spitalului Judeţean.  La institut nu se mai fac transplanturi de foarte mult timp. Totul s-a întâmplat în urma unei decizii a Guvernului și a Ministerului Sănătății.

Ponta a promis că va redeschide institutul, a făcut-o însă doar de formă, întrucât instituția medicală este în continuare dependentă de spitalul județean.

Nicăieri în țară nu se mai face o intervenție atât de complicată, singura variantă pentru bolnavi fiind un transplant în străinătate, unde prețul este de zeci de mii de euro.

În România, aproximativ 2.500 de persoane trăiesc datorită unui transplant de organ. Pe lista de aşteptare pentru a primi o nouă şansă la viaţă se află alţi 3.000 de pacienţi.

ExclusivNews.ro

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA