TRAGEM CORTINA Se încheie un an politic agitat în care am avut două rânduri de alegeri – locale și parlamentare – , dar și alte evenimente care au marcat viața comunității maramureșene.
Din capul locului trebuie spus că a fost anul PSD, câștigător detașat în toate confruntările electorale, o premieră în județul nostru. Victoria social-democraților a fost posibilă în primul rând datorită convulsiilor interne din PNL, care au blocat practic angrenajul adversarilor, facilitând izbânda istorică a lui Zetea și compania.
Alegerile locale din iunie s-au remarcat printr-o premieră nedorită, consemnată și comentată pe plan național și european. Cătălin Cherecheș, primarul în exercițiu funcțiunii, favorit detașat în cursa pentru un nou mandat, a fost arestat preventiv cu câteva zile înainte de începerea campaniei electorale, în urma înscenării unui flagrant la sediul primăriei, nici până astăzi probat. După mai bine de opt luni de la acel eveniment, devine tot mai limpede implicarea factorului politic care a acționat pentru eliminarea din cursă a candidatului principal. Nu s-a reușit pentru că cei care au dorit din răsputeri să pună mâna pe primăria Baia Mare n-au putut să-l împiedice pe Cherecheș să-și depună candidatura, contestațiile formulate ulterior fiind respinse de judecători.
Cătălin Cherecheș a fost împiedicat să participe în campania electorală, motiv pentru care candidații PNL și PSD se și vedeau în biroul de la etajul unu, înconjurați de sfetnicii aleși din rândul celor trecuți pe lista de consilieri locali. Cei care i-au rămas fideli primarului (dintre zecile care l-au abandonat la greu), s-au mobilizat exemplar, desfășurând o campanie electorală inedită, atipică, care a respectat întocmai linia stabilită de cel aflat în arest la Cluj sau Gherla. Cetățenii orașului aproape că n-au simțit că primarul nu se află în campanie, printre ei, atât de prezent era de fapt în comunitate. Rezultatele au fost cele scontate de către cei care au cântărit și evaluat corect situația creată, Cherecheș a câștigat detașat competiția, iar Coaliția pentru Baia Mare a dominat disputa pentru Consiliul Local.
Liberalul Cristian Niculescu Țâgârlaș și social-democratul Florin Tătaru, deși au alergat de unii singuri, au terminat cursa pe locul doi, respectiv trei, acoperindu-se de ridicol și rușine. Dar palmele încasate de la alegătorii băimărenii n-au reușit să-i aducă cu picioarele pe pământ, motiv pentru care încă activează în domeniu crezându-se probabil politicieni, deși nimic nu-i îndreptățește pentru această postură. Își fac iluzii degeaba pentru că băimărenii nu-i vor uita și mereu îi vor taxa atunci când vor avea nevoie de voturile lor. E adevărat că revenirea la votul pe liste îi favorizează, se pot camufla printre ceilalți candidați, așa că n-ar fi de mirare să-i regăsim și pe viitor printre consilierii locali, județeni sau chiar printre parlamentari. Dar niciodată nu vor câștiga o competiție individuală, indiferent cât de slabi vor fi ceilalți competitori.
După alegeri, strânsoarea în care era ținut Cătălin Cherecheș a mai slăbit, la câteva luni arestul preventiv fiindu-i înlocuit cu cel la domiciliu. Și ca să se demonstreze fără putință de tăgadă amestecul politicului în această afacere orchestrată, la câteva zile după alegerile parlamentare i s-a ridicat măsura arestului la domiciliu, fiind trecut sub control judiciar. Mergând pe aceeași logică, peste câteva săptămâni i se va reda posibilitatea de a-și prelua atribuțiile de primar ales, urmând să fie judecat, așa cum e normal în orice țară cu regim democrat, în condiții de deplină libertate.
La nivel de județ PSD și-a adjudecat mai mult de jumătate din primării (43 din 76), a câștigat cele mai multe mandate de consilieri județeni, iar Gabriel Zetea a preluat conducerea Consiliului Județean. PNL a pierdut totul, inclusiv primăria celui de-al doilea municipiu (Sighetu Marmației), ca urmare, pentru prima dată, a rămas fără nici un post de conducere în executivul județean. Surprizele scrutinului local din 5 iunie au fost produse de PMP, al treilea în clasament, și de PER condus de Cristian Anghel, ambele reușind să intre în Consiliul Județean și Consiliul Local Baia Mare. Nu trebuie să mai spun că poporenii și ecologiștii au luat din voturile care ar fi trebuit să ajungă în coșul liberalilor. Dar nu pot să nu remarc refuzul tembel al liderilor liberali de a face o alianță electorală cu ecologiștii, din care, după cum s-a demonstrat, aveau numai de câștigat atât la locale cât și la parlamentare. Dar, când Dumnezeu vrea să te piardă, mai întâi îți ia mințile.
Eșecul adunăturii de strânsură cu nume de grup europarlamentar, ALDE, era previzibil, așa că nu a surprins pe nimeni. Haosul din organizație, creat de Cornelia Negruț, s-a transformat în calamitate, urmând ca la alegerile parlamentare să atingă proporțiile unei adevărate catastrofe.
Grigore Ciascai