Acasăsinucidere maramuresTRAGEDIA DIN NEPAL – Peste 1.800 de morți, mii de oameni răniți...

TRAGEDIA DIN NEPAL – Peste 1.800 de morți, mii de oameni răniți și rămași fără adăposturi, clădiri istorice unicat dărâmate la pământ

spot_img

DISTRIBUIȚI

Un cutremur puternic, cu o magnitudine de 7,9 pe scara Richter, care a lovit sâmbătă dimineaţă Nepalul, a dus la moartea a peste 1.800 de persoane din patru ţări şi la rănirea altor câteva mii de oameni, a dărâmat case, a pus la pământ temple vechi de câteva secole şi a declanşat avalanşe pe Muntele Everest. Acesta a fost cel mai dezastruos cutremur care a lovit statul din Asia de Sud în ultimii 80 de ani.

Peste 1.800 de oameni au murit în Nepal, alte câteva zeci au murit în India, în Tibet şi în Bangladesh. De asemenea, doi cetăţeni chinezi au murit la graniţa dintre Nepal şi China. Având în vedere amploarea dezastrelor, în mod cert numărul morţilor urmează să crească.

 

„Sute de persoane ar putea fi moarte şi sunt informaţii despre pagube ample. Devastarea nu se limitează la anumite zone din Nepal. Aproape toată ţara a fost lovită“, a afirmat Krishna Prasad Dhakal, adjunctul şefului misiunii de la ambasada Nepalului din New Delhi. Cu câteva minute înainte de prânz, cutremurul cu magnitudinea de 7,9 pe scara Richter s-a declanşat în Valea Kathmandu şi s-a răsfrânt în toate direcţiile – în nord spre Himalaya şi Tibet, în sud – până în Câmpia Indo-Gangetică, în est – spre Delta Brahmaputra din Bangladesh şi spre vest – până la oraşul istoric Lahore din Pakistan.

La aproximativ o oră după marele cutremur, a urmat o replică de 6,6 grade pe scara Richter, apoi altele în următoarele ore. Toţi locuitorii au fugit cu disperare din case şi din clădiri, lăsând în urmă pereţi dărâmaţi. Fisuri imense s-au format şi pe străzi. Clădirile s-au prăbuşit efectiv şi au rămas doar nori imenşi de praf.

Cutremurul a declanşat avalanşe pe Everest: 18 alpinişti morţi

Un ghid de alpinism, Ang Tshering, a declarat că o avalanşă puternică a cuprins Muntele Everest după cutremur, iar oficialii guvernamentali au declarat că 18 alpinişti şi-au pierdut viaţa şi zeci de persoane au fost rănite. O echipă militară indiană a găsit 18 trupuri pe Everest, a declarat un purtător de cuvânt al armatei citat de Reuters, deşi Ministerul Turismului din Nepal a confirmat doar 10 morți.

Purtătorul de cuvânt Gyanendra Shrestha a spus, însă, că numărul acestora ar putea creşte şi că avalanşa a îngropat o parte din tabăra de bază. Acesta a adăugat că două corturi erau pline cu răniţi. Oficialii ministerului estimează că cel puţin 1.450 de alpinişti erau în tabăra de bază în timpul cutremurului.

„Tabăra de la baza Everestului – cutremur uriaş, apoi avalanşă de pe Pumori“ a scris alpinistul român Alex Găvan, care se află în regiune, pe Twitter. „Alergând pentru viaţă din cortul meu. Nevătămat. Multe multe persoane se află pe munte“, a adăugat Găvan, citat de Mediafax.

„Dezastru uriaş. Echipele de salvare au căutat printre dărâmături şi au salvat victime. Sunt mulţi morţi şi sunt mulţi răniţi. Vor mai muri oameni dacă nu primesc ajutor cât se poate de repede“, a mai scris pe Twitter Alex Găvan.  Alpinistul român este teafăr şi s-a implicat în operaţiunile de salvare.

”Există un timp pentru a acţiona şi un timp pentru a vorbi. De această dată suntem în prima situaţie. Orice declaraţie făcută în această situaţie nu poate nici să îi aducă înapoi pe cei care au murit şi nici să îi ajute pe toţi cei care sunt acum într-o situaţie de urgenţă. În acest moment, îngerii păzitori sunt elicopterele, care sunt aşteptate mâine la prima oră, dacă vremea permite, precum şi toţi cei care vor avea grijă de cei răniţi în această noapte. Orice alte cuvinte ar însemna pentru mine o lipsă de respect faţă de marea amărăciune şi marea durere pe care le trăiesc oamenii. Acesta este un timp al acţiunii”, este mesajul transmis de Alex Găvan.

Carsten Lillelund Pedersen, un danez care urca pe Muntele Everest împreună cu un alpinist belgian, Jelle Veyt, a scris pe pagina sa de Facebook că se aflau în zona Khumbu, un perimetru accidentat cu gheaţă şi zăpadă din apropierea taberei de bază, la o altitudine de 5.000 de metri, atunci când cutremurul s-a produs. ”Şerparii noştri cred că o mulţime de oameni ar putea fi îngropaţi în corturile lor“, a scris el.  El a anunţat pe Facebook că au început să primească răniţi, inclusiv o persoană cu mai multe fracturi. „A fost surprins de avalanşă şi are ambele picioare rupte.

Alpinistul americano-britanic Daniel Mazur a anunţat că tabăra de bază a fost „grav avariată“ şi echipa sa este blocată. „Vă rog, rugaţi-vă pentru toată lumea“, a scris el pe Twitter.

În câteva ore, spitalele au început să se umple cu zeci de răniţi. Cei mai mulţi au venit la spitalul din centrul Kathmandu. Printre ei se numără şi Pushpa Das, un muncitor care a fugit de acasă după ce zidul prăbuşit în urma primului cutremur i-a rănit braţul.  „A fost foarte înfricoşător. Pământul se mişca… Aştept să fiu îngrijit, însă personalul spitalului este copleşit“, a spus el în timp ce-şi susţinea braţul drept rănit, potrivit „Daily Mail“. În tot acest timp, alte zeci de persoane rănite veneau la spital cu leziuni, cele mai multe provocate de căderea zidurilor.

Imediat după cutremur, Aeroportul Internaţional Kathmandu a fost închis. Pagubele acestui cutremur devastator nu au fost încă stabilite, însă evenimentul nefericit îşi va pune puternic amprenta asupra acestei ţări sărace, cunoscută datorită Everestului şi culturii hinduse. Economia Nepalului, o naţiune cu 27,8 milioane de cetăţeni, este puternic dependentă de turism, alpinismul din Himalaya fiind principalul factor.  

O istorie îngropată sub nori de praf

Epicentrul curemurului a fost la 80 de kilometri nord-vest de Kathmandu şi a avut o adâncime de numai 11 kilometri, ceea ce este considerat superficial în termeni de geologie.  Mai multe clădiri s-au prăbuşit în centrul capitalei Nepalului, inclusiv temple şi turnuri de secole. Printre clădirile puse la pământ este şi Turnul Dharahara, unul dintre obiectivele reper din Kathmandu, construit de conducătorii regali ai Nepalului în 1800 şi recunoscut ca monument istoric UNESCO. Acesta este acum numai moloz, iar câteva persoane au fost prinse sub rămăşiţele sale. Camerele video au surprins imagini cu prăbuşirea Turnului şi imediat mai târziu cu oameni care săpau prin molozul rămas din monument, în căutarea unor supravieţuitori.

Valea Kathmandu este dens populată, cu aproape 2,5 milioane de locuitori, iar calitatea construcţiilor este în cele mai multe cazuri slabă.  În Kathmandu, zeci de oameni s-au adunat în scurt timp după cutremur în faţa spitalului internaţional Norvic, unde au fost împărţite saltele şi aşezate pe jos pentru pacienţii care s-au îmbulzit să iasă din spital în pijamale. Medici şi asistente îngrijeau pacienţii în parcare.

O suedeză, Jenny Adhjkari, care locuieşte în Nepal, a declarat pentru un cotidian din Suedia ca ea călătorea cu autobuzul în oraşul Melamchi când pâmântul a început să se mişte. „O piatră imensă s-a prăbuşit la numai 20 de metri de autobuz. Toate casele din jurul meu s-au năruit. Cred că sunt foarte mulţi oameni care au murit“, a declarat ea prin telefon. Melamchi se află la aproximativ 45 de kilometri nord-est de Kathmandu.

Nu există confirmare oficială a existenţei vreunui cetăţean român printre victime

Misiunea diplomatică a României în India nu are, în acest moment „vreo confirmare oficială“ a existenţei vreunui cetăţean român printre victimele cutremurului din Nepal şi urmăreşte cu prioritate „contactarea unui grup de alpinişti aflaţi într-o expediţie în regiune“, a comunicat, sâmbătă, MAE.  „Misiunea diplomatică din India are în atenţie situaţia unui grup de alpinişti români aflaţi într-o expediţie în regiune, urmărindu-se cu prioritate contactarea acestora şi stabilirea situaţiei lor după producerea cutremurului“, conform unei informări a MAE, citată de Mediafax.

De asemenea, misiunea diplomatică a contactat telefonic „doi cetăţeni români care se află în Nepal pentru un circuit turistic“, care îşi anunţaseră prezenţa în regiune, situaţia acestora nefiind afectată de cutremur. Totodată, este în legătura cu familia din România a unui alt cetăţean care se află în regiunea afectată.   MAE precizează că „atât Ambasada României la New Delhi, cât şi Consulatul Onorific al României din Nepal menţin legătura permanentă cu autorităţile locale şi monitorizează evoluţia situaţiei din regiunea afectată, fiind pregătite să acorde asistenţă consulară de specialitate“.

MAE face apel la cetăţenii români care au rude sau prieteni în zona afectată de cutremur să informeze asupra acestui lucru la numărul de telefon 0728.557.116 sau pe email la adresa comunicare.consulara@mae.ro.

Institutul american de Geofizică (USGS) a revizuit magnitudinea seismului la 7,9 grade, faţă de 7,5 cât a fost estimată iniţial. USGS a anunţat de asemenea că s-au înregistrat replici cu magnitudini de 6,6 şi respectiv 5,1. (adevarul.ro)

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA