AcasăActualitateSocialTRADIŢII ŞI OBICEIURI - Ce se spune în popor despre Bobotează şi...

TRADIŢII ŞI OBICEIURI – Ce se spune în popor despre Bobotează şi Sfântul Ioan

spot_img

DISTRIBUIȚI

TRADIŢII ŞI OBICEIURI Boboteaza, ziua în care Iisus Hristos a fost botezat în apele Iordanului, este sărbătorită pe 6 ianuarie.

TRADIŢII ŞI OBICEIURI În ajunul Bobotezei, preoţii merg din casă în casă şi stropesc cu apă sfinţită pentru a binecuvânta gospodăria, scrie Ziare.com.

În popor, se spune că fetele care cad pe gheaţă pe 6 ianuarie se vor mărită în acel an.

La miezul nopţii dinainte de Bobotează se spune că animalele din grajd vorbesc despre locurile în care sunt ascunse comori.

Despre apa sfinţită în ziua de Bobotează se crede că are puteri deosebite şi nu se strică niciodată. Aceasta poartă numele de Agheasma mare şi poate fi băută doar timp de opt zile, între 6 şi 14 ianuarie.

Tot de Bobotează se sfinţesc apele. Apoi, preoţii aruncă în apă o cruce, iar mai mulţi bărbaţi intră în apă pentru a o găsi. Se spune că persoana care va găsi crucea va avea noroc tot anul.

În bătrâni, există Iordănitul femeilor. Gospodinele din sat se adunau acasă la una dintre ele cu mâncare şi băutură. După masă, sărbătoreau întreaga noapte, iar dimineaţă ieşeau pe stradă şi luau pe sus bărbaţii pe care îi întâlneau ameninţându-i că îi aruncă într-o apă.

În unele zone din ţară, tinerele neveste sunt iordănite de cele mai în vârstă prin udarea cu apă din fântână sau râu.

Tot în această zi nu trebuie să faci treabă, să speli rufe, să te cerţi cu cineva sau să dai ceva cu împrumut.

Imediat după Bobotează creştin ortodocşii îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan, pe 7 ianuarie.

În ajunul Sfântului Ioan, tinerii din sat trebuie să ia apă sfinţită de la preot, iar a două zi să „iordaneasca” pe toţi cei care le ies în cale. Cei „iordaniti” trebuie să răsplătească ceaţă de flăcăi cu bani.

De asemenea, toată lumea trebuie să se stropească cu apă sfinţită în dimineaţă Sfântului Ioan pentru a fi feriţi de boli tot anul.

În Bucovina există obiceiul de a se pune brazi împodobiţi la porţile celor care poartă acest nume, iar ei organizează petreceri.

În Transilvania, cei care îşi serbează onomastica în această zi sunt plimbaţi prin sat şi duşi la un rău pentru a fi purificaţi.

Se spune în popor că după Sfântul Ioan se botează gerul, adică vremea începe să se încălzească.

sursa

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA