Acasăsinucidere maramuresTRADITII - De Inaltarea Domnului in Maramures gospodinele impodobesc casa cu menta....

TRADITII – De Inaltarea Domnului in Maramures gospodinele impodobesc casa cu menta. Sarbatoarea este cunoscuta si sub numele de Ispas

spot_img

DISTRIBUIȚI

In Maramures gospodinele trudesc inca de dimineata pentru sarbatoare Inaltarii Domnului. Traditia spune ca, pentru a apara casa de orice fel de rau, trebuie ca la poarta si la geamuri sa fie impodobit cu frunze de menta sau izma, asa cum ii spun batranii. Asa oamenii cred ca vor fi protejati de orice fel de boala intreg anul ce vine. In unele zone, femeile culeg cu o seara inainte menta, pe care o pun apoi intr-un pahar cu apa. Fiecare fir de menta primeste numele unuia dintre membrii familiei, daca firele de izma se ofilesc atunci se spune ca cel pentru care a fost pusa nu va traii mai mult de 10 ani.

Tot azi la biserici se oficiaza slujbe in care sunt pomeniti eroii neamului, de altfel sarbatoare este numita si ziua Eroilor, la monumentele dedicate celor care s-au jertfit pentru tara, sunt depuse coroane de flori. In unele zone se obisnuieste ca dupa slujba de la biserica credinciosii sa mearga in cimitire si sa ii ospateze pe cei nevoiasi cu colaci si un pahar de vin.

In unele zone din tara, traditia spune ca gospodinele trebuie sa inroseasca oua, pe care apoi sa le puna pe masa, alaturi de alte bunatati care se mai gatesc doar de Paste. Tot azi, la sate oamenii se saluta cu Hristos s-a Inaltat! si raspund cu Adevarat s-a Inaltat!

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA