spot_img
AcasăEvenimentTOT NU NE-AM LĂMURIT – IPJ Maramureș vine cu explicații în legătură...

TOT NU NE-AM LĂMURIT – IPJ Maramureș vine cu explicații în legătură cu explozia de la producătorul ilegal de alcool din Bușag

DISTRIBUIȚI

Așa cum era normal, evenimentul nefericit care a cauzat accidentarea gravă a trei persoane, dintre care doi polițiști, a iscat numeroase discuții. Fiind vorba de o percheziție, informațiile oficiale au lipsit cu desăvârșire. Doar cei de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Maramureș au vorbit în doi peri despre clasificarea corectă a accidentului de muncă, în rest tăcere deplină.

Și când nu există transparență, apar tot felul de interpretări ale faptelor, uneori puternic distorsionate. Până la urmă, așa e oriunde și de când e lumea, presa se hrănește (și) din senzațional, iar un asemenea eveniment nu putea fi trecut cu vederea.

Credem și acum, după ce am primit un comunicat din partea Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș, că o prezentare corectă a evenimentului nu ar fi generat o astfel de situație. Un specialist sau un cunoscător în domeniu trebuia să explice presei  cum s-a produs nenorocirea, nu să lase subiectul la cheremul oricui.

Au apărut relatări incorecte, titluri incitante, comentarii răutăcioase. Repet, totul putea fi evitat dacă ar fi existat un pic de profesionalism și transparență în tratarea evenimentului. Culmea e că nici după două zile nu știm de fapt cum s-a produs explozia care a generat trei victime. Comunicatul de care vorbim ne bagă mai mult în ceața deasă. Pentru că nu se poate înțelege nimic din această descriere a exploziei: ” Accidentul s-a produs în momentul în care s-a încercat transbordarea unei mici cantităţi de lichid rămasă depozitată într-un recipient cu capacitatea de 30.000 de litri, aflat în curtea imobilului percheziţionat. În urma exploziei doi poliţişti ai Serviciului Acţiuni Speciale şi un muncitor, aflaţi în imediata apropiere a recipientului, au suferit vătămări corporale”.

Care recipient era sub presiune, ce conținea el, de ce era sub presiune, polițiștii au acționat de capul lor, nu le-a spus nimeni la ce se expun dacă umblă acolo? Cei de la Biroul Vamal de Interior sunt mai familiarizați cu domeniul respectiv, de ce n-au intervenit să-i oprească pe specialiștii care au produs tragedia?

Sunt doar câteva întrebări care necesită răspunsuri concrete, altfel nimeni nu poate garanta că subiectul va fi închis prin simpla apelare la tăcere.

 

Redăm integral comunicatul primit de la IPJ Maramureș:

”Referitor la articolele apărute în mass media cu privire la incidentul produs în data de 08 iulie 2015, pentru corecta informare a opiniei publice, Compartimentul Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş face următoarele precizări: 

Activităţile de percheziţie efectuate de poliţiştii maramureşeni sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare nu au fost întrerupte în cursul zilei de 08 iulie, aşa cum este precizat în unele articole apărute în mass media.

Activităţile de percheziţie au început în jurul orei 15.00 şi nu au fost întrerupte până la momentul producerii incidentului. Anterior orei de punere în aplicare a mandatelor de percheziţie, poliţiştii nu au întreprins alte activităţi procedurale la sediul societăţii din localitatea Buşag.

În legătură cu informaţiile potrivit cărora „doi poliţişti de la trupele speciale ale Inspectoratului de Poliţie Maramureş au primit misiunea să se întoarcă seara pentru a ridica mai multe probe printre care era şi un cazan în care se fierbea alcool…când au vrut să-l ridice, cazanul le-a explodat în faţă”, facem precizarea că acestea sunt eronate. Pentru documentarea şi probarea activităţii infracţionale a producătorului ilegal, în cadrul activităţilor de percheziţie s-au prelevat probe din conţinutul lichidului depozitat în rezervor, de către poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice şi lucrătorii Biroului Vamal de Interior Maramureş.

Accidentul s-a produs în momentul în care s-a încercat transbordarea unei mici cantităţi de lichid rămasă depozitată într-un recipient cu capacitatea de 30.000 de litri, aflat în curtea imobilului percheziţionat. În urma exploziei doi poliţişti ai Serviciului Acţiuni Speciale şi un muncitor, aflaţi în imediata apropiere a recipientului, au suferit vătămări corporale.

Pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs incidentul, s-a dispus constituirea unei echipe de cercetare formată din specialişti în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care efectuează verificări la finalizarea cărora vor fi dispuse măsurile legale.

Întrucât informaţiile publicate de dumneavoastră au generat apariţia unor comentarii ce lezează imaginea victimelor şi pot afecta familiile acestora, vă adresăm rugămintea de a publica precizările menţionate mai sus”.

Grigore Ciascai

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA