AcasăLifestyleTipuri de parfumuri pentru femei și cum le deosebești

Tipuri de parfumuri pentru femei și cum le deosebești

spot_img

DISTRIBUIȚI

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/parfum-pulverizare-natur%c4%83-femeie-3683187/

 

Pentru o femeie, parfumul este un accesoriu pe care-l poartă în completarea ținutei sale. Alegerea lui se face în funcție de gusturi, de personalitate, de momentul zilei sau de sezon. Există numeroase tipuri de parfumuri, iar clasificarea lor are la bază mai mulți factori, cum ar fi aromele sau concentrația de uleiuri esențiale.

 

Mai jos vei afla ce tipuri de parfumuri pentru femei găsești pe piață, dar și cum le deosebești astfel încât să le alegi pe cele potrivite ție:

Parfumuri florale, orientale, lemnoase, citrice

Din punct de vedere olfactiv, parfumurile sunt împărțite în 5 categorii de bază: citrice, orientale, florale, lemnoase și chypre. Unele mirosuri sunt mai intense, potrivite pentru a fi purtate seara și în anotimpurile reci, în timp ce altele se pretează mai degrabă perioadelor calde și merg utilizate zilnic.

 

Parfumurile citrice sunt denumite și fresh, asta pentru că au în compoziție note fructate, adesea combinate cu cele florale sau dulci. Sunt așa numitele arome proaspete, preferate de femei pe timp de vară și pot fi folosite zilnic, indiferent de ținută, că este casual, sport sau elegantă. Mirosurile de lămâie, portocale și flori de portocal, grapefruit sau bergamotă sunt specifice acestei categorii de parfumuri.

 

Parfumurile orientale se regăsesc la cealaltă extremă față de cele fresh. Vorbim de aromele grele, intense, date de ingrediente precum cuișoare, piper, chihlimbar, mosc, note de cafea și scorțișoară sau vanilie și cuișoare. Un parfum oriental pentru femei este specific celor care își doresc să se învăluie într-o aură de mister și în același timp să capete un aer senzual și rafinat. Specifice Orientului Mijlociu, aceste parfumuri sunt destinate în special purtării la evenimente de seară. Nu te sfii să porți un astfel de parfum dacă mergi la o petrecere elegantă. Iar pe timpul zilei, în cazul în care adori notele lemnoase, încearcă o variantă combinată cu alte arome, cum ar fi vanilia.

 

Parfumurile florale sunt cele mai populare, asta pentru că există foarte multe variante de arome în această categorie. Merg purtate atât ziua, cât și seara, în sezonul rece sau cald și sunt preferatele femeilor care își doresc un aer discret, care să nu le scoată prea mult în evidență. În același timp, mirosurile florale oferă un aer proaspăt și o notă de rafinament. Dintre ingredientele cele mai întâlnite printre parfumurile florale enumerăm: trandafirul, crinul, magnoliile, iasomia, lavanda, florile de portocal, freziile, lăcrămioarele sau violetele. Cel mai des sunt combinate cu notele dulci, fructate sau lemnoase și sunt ideale pentru orice perioadă.

 

Parfumurile lemnoase sunt considerate cel mai greu de purtat, asta datorită intensității lor. Uneori mirosul se simte extrem de intens chiar și după o singură pulverizare, motiv pentru care sunt recomandate mai mult în sezonul rece, căci vara aroma este intensificată și mai mult de căldura din aer. Santalul, abanosul sau cedrul sunt cele mai populare.

 

Din cea din urmă categorie fac parte parfumurile chypre. Ele împrumută denumirea de la un anume parfum, Chypre, creat în anul 1917 și sunt dominate de arome de bergamotă, patchouli, mosc și mușchi de stejar.

Tipuri de parfum în funcție de concentrație

O altă clasificare a tipurilor de parfumuri pentru femei este reprezentată de concentrația existentă în compoziția acestora. Persistența pe piele este dată de acest factor, de procentul de uleiuri esențiale.

 

Apa de toaletă (EDT) este printre cele mai populare, având o concentrație de 5-15% uleiuri esențiale. Rezistă în jur 2-3 ore, fără să fie nevoie de reîmprospătare.

Apa de parfum (EDP) este a doua cea mai utilizată, cu 15-20 % uleiuri esențiale și cu o persistență de până la 5 ore.

Parfumul  are între 20 și 40 % uleiuri esențiale în compoziție și rezistă pe piele 5-8 ore.

 

În clasificarea parfumurilor există și apa de Colonie (EDC), cu  2-4 % uleiuri esențiale și cu o persistență ce nu depășește 2 ore. Totuși, EDC este mai degrabă specifică parfumurilor bărbătești, nu celor de damă.

 

Tipurile de parfumuri de damă se deosebesc în special din punct de vedere olfactiv, adică prin mirosurile pe care le au, dar și prin concentrația de uleiuri esențiale, unde un procent mai mare înseamnă o aromă mai persistentă.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA