AcasăLifestyleTipuri de păr și recomandări pentru îngrijirea potrivită

Tipuri de păr și recomandări pentru îngrijirea potrivită

DISTRIBUIȚI

Sursa foto: Shutterstock 

 

Încă din cele mai vechi timpuri, femeile acordă o atenție specială îngrijirii podoabei capilare. Pentru a se putea bucura de un păr frumos și sănătos, un adevărat simbol al feminității, îngrijirea părului s-a transformat într-un adevărat ritual, pe bază de ingrediente naturale, menite să ofere strălucire și frumusețe firului de păr.

 

Însă pentru a-ți putea îngriji părul așa cum se cuvine, este important să îți cunoști, înainte de toate, tipul de păr. Odată ce cunoști care este tipul tău de păr și caracteristicile acestuia, vei putea pune în aplicare recomandările pe care ți le vom oferi în rândurile următoare. Iată cum poți avea grijă de podoaba ta capilară!

Tipuri de păr și caracteristicile lor

Așa cum menționam în rândurile anterioare, pentru a-i putea oferi părului tău îngrijirea de care are nevoie este important să determini tipul tău de păr și caracteristicile acestuia. Iată care sunt principalele tipuri de păr și prin ce se caracterizează acestea!

Păr uscat

Părul uscat apare atunci când acesta nu primește sau nu reține suficientă umiditate. Drept rezultat, acesta capătă un aspect tern și electrizat. Părul uscat este, de regulă, rebel după spălare, aspru la atingere, lipsit de strălucire, casant, iar vârfurile sunt uscate și despicate. Mai mult, pielea scalpului este uscată și are tendința de a crea iritații, iar din cauza descuamării, poate crea impresia de mătreață.

 

Există numeroși factori care pot duce la apariția părului uscat, așa cum sunt factorii de mediu sau starea de sănătate. Și anumite obiceiuri de îngrijire pot contribui la uscarea părului, și aici facem referire la spălarea frecventă a părului, vopsirea sau procedeele chimice de coafare, folosirea frecventă a uscătorului de păr sau utilizarea ondulatorului și a plăcii de păr.

Păr gras

Părul gras are o strălucire excesivă, datorită uleiurilor din păr ce provin de la glandele sebacee atașate fiecărui folicul de păr. Aceste glande produc o substanță uleioasă numită sebum, cu rolul de a hidrata pielea și firul de păr. Însă când aceste glande nu funcționează normal, poate apărea părul gras. Sebumul este mai ușor de transportat prin părul drept, în comparație cu cel creț. Așadar, dacă ai părul drept și subțire, există șanse mai mari ca acesta să aibă probleme de îngrășare.

Păr mixt

Părul mixt este o combinație între părul uscat și părul gras. Poți recunoaște părul mixt ca fiind gras la rădăcină, în timp ce vârfurile sunt casante, fragile și uscate. Acest lucru înseamnă că părul tău nu este nici gras, nici uscat. Cu toate acestea, acest tip de păr necesită o îngrijire specială, despre care îți vom vorbi în rândurile următoare.

Păr normal

Dintre toate tipuri de păr, părul normal se poate spune că este cel mai „norocos”, deoarece nu se confruntă cu probleme asociate sebumului produs în exces, dar nici nu este uscat. Acesta se poate coafa cu ușurință, are o strălucire naturală și are întotdeauna un aspect sănătos și îngrijit.

Recomandări pentru îngrijirea potrivită

Odată ce ai stabilit care este tipul firului tău de păr, acum poți urma o rutină de îngrijire adecvată. Iată ce presupune îngrijirea potrivită în funcție de tipul de păr!

Îngrijirea părului uscat

Spălarea zilnică nu este indicată pentru părul uscat, căci aceasta poate răpi din uleiurile naturale ale părului și poate duce la uscarea permanentă a firului de păr. Poți încerca șampoane de la Avon, cu rol de protecție a scalpului, care disciplinează părul și îi redau forța și strălucirea. Nu uita să aplici și un balsam, de fiecare dată când îți speli părul. Poți apela chiar și la diverse uleiuri sau balsamuri fără clătite, care să redea textura delicată a părului.

 

Evită să apelezi la proceduri chimice când ai de-a face cu părul uscat și încearcă să folosești cât mai rar uscătorul de păr, ondulatorul, placa de păr și alte instrumente de coafat.

Îngrijirea părului gras

În general, dacă ai părul gras, este recomandat să îți speli zilnic părul. Însă ține cont că dacă îți vei spăla părul mai mult de o dată pe zi, poți provoca o reacție a glandelor sebacee, care vor produce mai mult sebum pentru a compensa spălarea. De asemenea, alege un șampon și un balsam special pentru păr gras, care vor curăța părul și scalpul, fără a-l hidrata suplimentar.

 

Evită utilizarea uleiurilor de styling atunci când te confrunți cu părul gras, căci acestea nu vor face decât să accentueze și mai mult textura grasă a părului.

Îngrijirea părului mixt

Menționam anterior că acest tip de păr necesită o îngrijire specială, separată pentru scalp și vârfuri. Prin urmare, îngrijirea părului mixt poate fi o combinație între metodele de îngrijire a părului uscat și gras. Dacă folosești diferite produse pentru firele de păr uscate, acestea vor trebui aplicate la vârfuri, pe când produsele dedicate părului gras se vor aplica cu precădere la rădăcina firului de păr.

 

Acum că ai determinat care este tipul tău de păr, tu cum alegi să-ți îngrijești podoaba capilară?

 

Imaginea poate fi descărcată de aici.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA