AcasăActualitateSocialTIMP DE CINCI ANI - Produsele electrocasnice ar putea fi acoperite de...

TIMP DE CINCI ANI – Produsele electrocasnice ar putea fi acoperite de garanţie obligatorie

DISTRIBUIȚI

TIMP DE CINCI ANI Produsele electronice şi electrocasnice ar putea avea o garanţie obligatorie extinsă de până la cinci ani, faţă de numai doi ani în prezent.

TIMP DE CINCI ANI Este un proiect al parlamentarilor europeni, după ce tot mai mulţi clienţi s-au plâns că echipamentele se strică prea repede şi de multe ori imediat ce au ieşit din garanţie.

Pentru a-i proteja pe clienţi, parlamentarii europeni propun ca produsele să aibă afişată durata preconizată de utilizare şi o garanţie mai mare. Mai mult, producătorii ar putea fi obligaţi să ofere piese de schimb utilizatorilor care vor să îşi repare aparatele.

„Din experienţa pe care o avem, pe anumite categorii de produse este mai puţin implementabilă.

De exemplu, un smartphone are o viaţă de utilizare undeva la 1-2 ani de zile, pentru că în 3-4-5 ani devine atât de depăşit, încât poţi să ai garanţie oricât, nu îl ajută mult ca device. Nu îşi mai face funcţia de bază”, spune Mihai Pătraşcu, directorul unui magazin online.

Acum, doar 10% dintre clienţi folosesc serviciul de garanţie extinsă, în special pentru laptopuri, televizoare şi maşini de spălat.

O garanţie obligatorie de cinci ani ar duce la schimbarea mai rară a echipamentelor, spun comercianţii.

Oricum, românii sunt codaşi în Europa la acest capitol. Frigiderul sau maşina de spălat sunt înlocuite, în medie, la 8 ani, faţa de 5 ani în vestul Europei.

În Suedia, costul pentru repararea produselor are TVA redus, iar în Finlanda vânzătorul este responsabil pentru problemele apărute chiar după expirarea garanţiei.

sursa

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

TE-AR MAI PUTEA INTERESA