AcasăLifestyleTimiditatea la copii: trucuri și activități pentru combaterea ei

Timiditatea la copii: trucuri și activități pentru combaterea ei

spot_img

DISTRIBUIȚI

FOTO: https://unsplash.com/photos/xaG8oaZD7ss

 

Timiditatea poate apărea la copii încă de o vârstă fragedă, în funcție de mediul în care cel mic se dezvoltă, dar și în funcție de relația pe care o are cu părinții săi. De multe ori timiditatea unui copil are la bază o serie de emoții negative, dar și o încredere de sine scăzută. Așa că dacă vrei să îți ajuți copilul să depășească momentele de timiditate și să capete mai mult curaj, iată câteva sfaturi și idei de activități pe care le poți pune în aplicare.

Analizează comportamentul copilului tău

Înainte de a căuta soluții, încearcă să analizezi cu atenție comportamentul copilului tău. S-ar putea ca acesta să fie timid doar în anumite situații, așa că este important să îi înțelegi reacția. Nu încerca să îl critici sau să îl cerți, și nici să îl forțezi să facă lucruri care îi provoacă un disconfort emoțional. Încearcă mereu să comunici deschis cu el și să îl întrebi cum se simte. De asemenea, îl poți ajuta să se simtă mai confortabil, povestindu-i din experiențele tale proprii, făcându-l să înțeleagă că și adulții trec prin asemenea situații.

Nu uita că ești un exemplu pentru copilul tău, așa că dacă el va simți că ai un sentiment de frică atunci când comunici cu persoane noi, și acesta va adopta aceeași atitudine.

Învață-l cum să interacționeze cu persoane noi

De multe ori, cei mici se confruntă cu o stare de anxietate atunci când se află în prezența unor persoane noi. Însă, îți poți ajuta copilul să fie mult mai relaxat, încurajându-l să își concentreze atenția pe un factor exterior. Astfel, el va fi atent la altceva și va uita complet de emoțiile negative pe care le avea inițial. Așa va ajunge să comunice și să interacționeze mult mai ușor cu persoanele noi.

Încurajează-l să meargă în tabere

De obicei, copiii devin mult mai curajoși și mai deschiși către comunicare atunci când interacționează cu grupuri noi, într-un spațiu izolat, cum ar fi o tabără sau un cerc de lectură sau de muzică. Fiind în același loc, alături de copii care au aceleași interese ca el, s-ar putea ca micuțul tău să uite de timiditate și să își facă prieteni noi. În plus, dacă îl vei înscrie într-o tabără de sportivă, acesta își va cultiva și sentimentul de lucru în echipă și se va întoarce cu hobby-uri noi.

Află care sunt hobby-urile sale

Sunt copii care nu se simt confortabil să cânte sau să danseze în fața altor persoane, pentru că nu au destulă încredere în talentul lor sau pentru că nu sunt pasionați de muzică. Tocmai de aceea, este important să discuți cu copilul tău și să afli care sunt pasiunile și interesele sale. Ce i-ar plăcea să facă în timpul liber?

Pornind de la o astfel de discuție, vei știi ce fel de activități să alegi pentru el, astfel încât cel mic să capete încredere în forțele proprii și să facă totul cu plăcere. Spre exemplu, dacă este pasionat de construcții și de arhitectură, îi poți cumpăra seturi de construit de la deajoaca.ro, iar cu timpul, îl poți încuraja să lucreze în echipă cu alți copii.

Învață-l exerciții tehnice de respirație

De multe ori, cei mici pot depăși mai ușor momentele de anxietate cu ajutorul unor exerciții tehnice de respirație.

Spre exemplu, îl poți învăța pe copilul tău tehnica respirației egale. Această tehnică presupune inhalarea și expirarea aerului, în perioade de timp egale. Spre exemplu, inhalarea aerului poate dura 4 secunde, iar expirația la fel. Un astfel de exercițiu poate fi realizat oriunde, pentru că cel mic poate număra secundele în minte. Pe măsură ce va continua acest exercițiu, simptomele stării de anxietate se vor ameliora.

 

Așadar, oricare dintre metodele de mai sus te poate ajuta să comunici mai bine cu copilul tău și să îl ajuți să capete curaj. Este important ca fiecare copil să se simtă validat de părinții săi și să aibă o relație plină de căldură cu aceștia. Pentru că astfel, acesta va reuși să aibă mai multă încredere de sine și va prelua inițiativa în diferite situații. Ai răbdare cu copilul tău și învață să înțelegi ce se ascunde în spatele timidității sale pentru a găsi cele mai bune soluții.

 

 

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA