spot_img
AcasăEvenimentTESTĂRI INUTILE? – Deputatul maramureșean Cornelia Negruț susține că aparatele etilotest din...

TESTĂRI INUTILE? – Deputatul maramureșean Cornelia Negruț susține că aparatele etilotest din dotarea Poliției Române nu sunt omologate!

DISTRIBUIȚI

Mai mulți conducători auto români au contestat în instanță procesele verbale de contravenție pentru consum de alcool la volan, cerând anularea acestora, deoarece instrumentele tehnice utilizate de Poliția Română nu ar fi omologate.

Unele instanțe au dat câștig de cauză șoferilor, decizând că mijlocul tehnic Aparat alcooltest marca DRAGER, utilizat de către Poliția Română pentru constatarea contravenției prevăzute de art. 102 al. 3 lit. a din OUG 195/ 2002, nu este omologat și verificat metrologic. Completele de judecată au motivat că rezultatele testării cu aparatele respective nu constituie probe judiciare care să poată fi luate în considerare de instanțe.

Deputatul maramureșean Cornelia Negruț s-a ocupat de acest subiect și a constatat următoarele: ”În aceste condiții, s-a decis anularea proceselor verbale de contravenție contestate, respectiv a sancțiunii prevăzute de art. 102 alin. 3 lit. a din OUG 195/ 2002 republicată. Magistrații au afirmat oficial că aparatul etilotest cu care au fost testați șoferii nu se supune verificării metrologice periodice de către Biroul Român de Metrologie Legală, ca atare nu ar constitui un mijloc tehnic certificat, omologat și verificat metrologic. Judecătorii au mai stabilit că agentul de poliție care a instrumentat cazul respectiv ar fi trebuit să procedeze la stabilirea concentrației de alcool în aerul expirat, cu ajutorul etilometrului, mijloc tehnic omologat și verificat metrologic, și nu al etilotestului, așa cum s-a făcut în speța respectivă”.

În acest sens i-a adresat ministrului de interne Gabriel Oprea următoarele patru întrebări:

1. Ce rol are aparatul etilotest din dotarea Poliției Române, în ceea ce privește măsurarea etanolului în aerul expirat și a nivelului alcoolemiei din sângele șoferilor?

2. Sunt aceste aparate omologate la zi, conform normelor Biroului Român de Metrologie Legală?

3. De când nu au mai fost verificate aparatele etilotest din dotarea Poliției Române?

4. Are Poliția Română bugetul necesar pentru schimbarea acestor aparate, în așa fel încât  măsurătorile efectuate să nu mai poată fi anulate în instanțe?

Grigore Ciascai

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA