spot_img
Acasăsinucidere maramuresTENSIUNI ÎN VECINĂTATEA ROMÂNIEI - Rusia a atacat și capturat trei nave...

TENSIUNI ÎN VECINĂTATEA ROMÂNIEI – Rusia a atacat și capturat trei nave ucrainiene în Marea Neagră

DISTRIBUIȚI

TENSIUNI ÎN VECINĂTATEA ROMÂNIEI   Ucraina acuză Rusia că a deschis focul şi a confiscat trei nave militare care îi aparţin, șase dintre oamenii de la bord fiind răniţi. Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a denunţat „un act agresiv al Rusiei” şi o „escaladare premeditată” din partea Moscovei în zona Mării Azov, situată între Crimeea, anexată în 2014 de Moscova, şi estul Ucrainei, teatrul unui conflict în care sunt angrenaţi separatiştii proruşi şi puterea de la Kiev. Incidentul a avut loc în strâmtoarea Kerci, care face legătura între Marea Neagră şi Marea Azov. Ucraina susţine că a avertizat Rusia că navele sale vor trece prin zonă, în drum spre portul Mariupol, aflat într-o regiune de conflict, potrivit Digi24.
De cealaltă parte, Rusia afirmă că navele ucrainene au intrat într-o zonă a apelor teritoriale ruseşti închisă temporar cu scopul de a crea o situaţie de conflict în zonă. Asta după ce a plasat un imens petrolier sub podul care leagă Crimeea de Rusia, făcând imposibil accesul navelor ucrainene. Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko „a denunţat un act agresiv al Rusiei vizând o escaladare premeditată” în această zonă şi a convocat în cursul serii cabinetul său militar, potrivit unor comunicate oficiale.

Forţele speciale ruse au capturat” aceste trei nave, a anunţat într-un comunicat comandamentul forţelor navale ucrainene, evocând „informaţii potrivit cărora doi marinari ucraineni au fost răniţi”.

Aseară, forţele navale ucrainene au acuzat Rusia că a deschis focul asupra navelor lor care încercau să intre din Marea Neagră în strâmtoarea Kerci, care separă Crimeea de Rusia şi prin care se face accesul în Marea Azov.

Vedetele blindate de artilerie Berdiansk şi Nikopol au fost lovite de tiruri ale duşmanului şi nu mai pot naviga. Remorcherul Iani Kapu a fost constrâns să se oprească„, se precizează în comunicatul Forţelor navale ucrainene.

La rândul ei, Garda de coastă rusă a acuzat Ucraina că nu a anunţat în avans deplasarea convoiului de nave, ceea ce Kievul neagă, şi a afirmat că navele ucrainene efectuau manevre periculoase ignorându-le instrucţiunile în scopul de a alimenta tensiunile, relatează Reuters. Politicienii ruşi au denunţat acuzele Kievului, afirmând că incidentul pare o tentativă calculată a lui Petro Poroşenko de a-şi spori popularitatea înainte de alegerile de anul viitor.

Tensiunile din jurul Mării Azov au cunoscut o bruscă escaladare duminică, Ucraina acuzând Rusia că a lovit o navă ucraineană şi a blocat accesul în această mare, situată între Crimeea şi estul Ucrainei, teatrul unui război cu separatiştii proruşi. Potrivit marinei ucrainene, nave ale Gărzii de coastă ruse au lovit duminică unul dintre remorcherele sale în Marea Neagră în largul Crimeii, peninsulă anexată în 2014 de Moscova, în cadrul unor „acţiuni agresive pe faţă împotriva navelor ucrainene”, înainte de a le împiedica să traverseze strâmtoarea Kerci pentru a ajunge în Marea Azov. Rusia revendică controlul apelor teritoriale ale Crimeei, de la anexarea peninsulei. Kievul, susţinut de occidentali, acuză Moscova că pune intenţionat piedici navigării navelor comerciale ucrainene prin strâmtoarea Kerci.

Sursă info: Digi24

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA