Acasăsinucidere maramuresTEHNOLOGIE - Oamenii de știință germani au creat un "soare artificial" care...

TEHNOLOGIE – Oamenii de știință germani au creat un „soare artificial” care emite energie

DISTRIBUIȚI

Oamenii de știință germani au anunțat joi că au ajuns la o etapă cheie în cercetările lor cu privire la energia care rezultă din fuziunea nucleară, odată cu lansarea unui reactor supranumit „soare artificial”, informează agenția France Presse, citată de Agerpres.
Fizicienii de la Institutul Max Planck pentru fizica plasmei (IPP) au lucrat nouă ani la construirea dispozitivului numit „stellarator”, care a costat până în prezent un miliard de euro.

Scopul lor este să dezvolte o nouă sursă de energie, generată de fuziunea nucleară, care apare în mod natural în centrul Soarelui și al celor mai multe stele.

Spre deosebire de centralele nucleare, în care energia vine de la divizarea sau fisiunea atomilor, ‘stellaratorul’ funcționează prin asamblarea sau fuziunea miezului atomilor.

Procesul implică prezența atomilor de hidrogen la temperaturi de până la 100 de milioane de grade Celsius pentru a forța îmbinarea nucleelor acestora, generând astfel energie.

Temperatura foarte ridicată determină formarea unei plasme, care trebuie împiedicată să se răcească și trebuie menținută un timp suficient de îndelungat până la atingerea fuziunii și, prin urmare, la crearea de energie.

Articolul integral poate fi citit aici.

Sursa: Agerpres

ActualMM

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA