spot_img
Acasăsinucidere maramuresTEHNOLOGIE - O aplicație pentru smartphone a identificat factorii care influențează ritmul...

TEHNOLOGIE – O aplicație pentru smartphone a identificat factorii care influențează ritmul biologic al oamenilor

spot_img

DISTRIBUIȚI

O aplicație pentru smartphone a permis unor cercetători din Statele Unite să urmărească tiparele de somn la oameni din întreaga lume pentru a înțelege mai bine rolul jucat de presiunile societății asupra ritmurilor biologice, potrivit unui studiu publicat vineri.

Ei au putut analiza modul în care vârsta, sexul și cantitatea de lumină naturală afectează durata somnului în 100 de țări, determinând când se duc oamenii la culcare și când se trezesc. Această cercetare, publicată vineri în revista Science Advances, a demonstrat modul în care presiunile vieții sociale afectează ritmul circadian, ceasul nostru intern, cel mai adesea la culcare.

„S-ar părea că societatea și stimulările sale determină mai ales ora de culcare și că ceasul intern al corpului fixează ora de trezire”, chiar dacă obligațiile profesionale, copiii și școala joacă și ele un rol, rezumă rezultatele Daniel Forger, un matematician de la Universitatea din Michigan (nord), unul dintre autorii studiului, citat de AFP. S-a constatat, de asemenea, că deficitul de somn este legat mai mult de ora de culcare.

Acești oameni de știință s-au folosit în cercetarea lor de aplicația gratuită pentru telefonul mobil „Entrain”, pe care tot ei au lansat-o în 2014 pentru a ajuta călătorii să se adapteze la decalajul orar. Ei au colectat în acest fel o mulțime de date privind modelele de somn a mii de oameni din întreaga lume.

„Entrain” este un program personalizat de expunere la lumină pentru a ajuta la adaptarea rapidă la un nou fus orar, prin modificarea ritmului circadian.

Ceasul nostru biologic, cam de mărimea unui bob de orez și care conține 20.000 de neuroni, este situat în spatele ochilor. Acesta este reglat în funcție de cantitatea de lumină pe care o captăm, mai ales lumina naturală.

Cercetătorii au calculat că durata medie de somn în lume variază de la un minim de 7 ore și 24 minute în Singapore și Japonia, la maxim 8 ore și 12 minute în Olanda.

Această diferență de 48 de minute pare mică, dar o lipsă de somn de o jumătate de oră poate avea efecte semnificative asupra funcției cognitive și de sănătate, subliniază cercetătorii.

Potrivit unui raport recent al Centrului federal de control și prevenție a bolilor din Statele Unite (Centers for Disease Control and Prevention, CDC), un adult american din trei nu doarme minimul recomandat de șapte ore.

Lipsa cronică de somn crește riscul de obezitate, diabet zaharat, hipertensiune arterială și boli cardiovasculare, spune CDC.

Acești cercetători indică, de asemenea, faptul că oamenii care nu dorm suficient suferă o reducere a capacităților lor cognitive, fără a fi cu adevărat conștienți de acest lucru.

Studiul relevă, în plus, faptul că bărbații de vârstă mijlocie dorm cel mai puțin și nu-și asigură minimul necesar de șapte până la opt ore de somn pe noapte. În schimb, femeile dorm în medie treizeci de minute mai mult decât bărbații, mergând la culcare mai devreme și trezindu-se mai târziu.

O altă constatare este că oamenii expuși mai mult timp la lumina naturală zi de zi merg la culcare mai devreme.

Sursa: Agerpres

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA