spot_img
AcasăLIFETÂRGU LĂPUȘ – Orașul maramureșean în care peste 40% din deșeuri sunt...

TÂRGU LĂPUȘ – Orașul maramureșean în care peste 40% din deșeuri sunt reciclate

DISTRIBUIȚI

TÂRGU LĂPUȘ  Într-o țară în care reciclarea se face mai mult în teorie și mai puțin în practică, un orășel din nordul României prelucrează lunar în vederea refolosirii peste 40% din deșeurile produse. De șapte ani, în Târgu Lăpuș colectarea gunoiului se face selectiv, iar deșeurile reciclabile sunt vândute de primărie unei firme din zonă. Chiar și ministrul Mediului, invitat într-o emisiune la Digi24, a lăudat inițiativa edililor maramureșeni.

„Am pentru gunoi, resturi… și în asta pun cartoane, hârtii și așa le duc și jos și le plasez. Ce am metal e mai rar. Sticlele iar le ducem”, a declarat o localnică. La fel ca această doamnă, cei aproape 13 mii de locuitori din Târgu Lăpuș și din cele 13 sate aparținătoare au învățat să colecteze deșeurile selectiv: plastic, hârtie și carton, sticlă, metal, biodegradabile, electronice și nereciclabile. Fiecare scară de bloc și gospodărie are la dispoziție pubele, pe care primăria le-a cumpărat în 2008, alături de autocompactoare, printr-un proiect european în valoare de aproape un milion de euro.

„Vezi tomberoane în dreapta și în stânga, mai mari, mai mici am văzut la blocuri. Avem containerele în care punem fiecare familie punem…așa le și colectam și în casă. Colectăm deșeurile pe 7 fracții. O dată pe săptămână la sat și de 3 ori la nevoie pe săptămână, în orașul Târgu Lăpuș. Avem lună în care reciclăm poate 50, 60 %, dar pe o medie – putem zice undeva la 40-45% reciclabil”, precizează Vasile Kraus, viceprimarul orașului Târgu Lăpuș.

Spre exemplu, în luna iunie a acestui an din cele 142 de tone de deșeuri colectate de la populație, 82 de tone au fost reciclate. Deșeurile reciclabile colectate de serviciul de salubrizare al orașului sunt vândute unei firme din zonă care plătește Primăriei între 35 și 60 de lei pe tona de deșeuri.

– 30 de lei/ tona de materiale plastice
– 35 de lei/ tona de metal
– 50 de lei/ tona de hârtie și carton
– 60 de lei/ tona de sticlă

„Inițiativa e foarte bine binevenită și e logic să fie așa, să fie selectate în funcție de materia primă, dar din păcate conștiința noastră mai lasă de dorit, încă”, spune un localnic.

Mai multe, AICI.

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA