AcasăAdministrațieTabăra „PUNTE” în Maramureș, legătură educațională și de prietenie între elevi olimpici...

Tabăra „PUNTE” în Maramureș, legătură educațională și de prietenie între elevi olimpici din Republica Moldova și România

DISTRIBUIȚI

Zilele trecute s-a încheiat cu multă emoție „Tabăra de excelență în Maramureș-PUNTE educațională Maramureș-Hîncești-Strășeni-Ungheni” – proiect finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României și implementat de Consiliul Județean Maramureș.

Deschiderea taberei a avut loc la Șuior, în 31 iulie 2023, cu participarea domnului Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș, a domnului Adrian Dupu, secretar de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova și a reprezentanților partenerilor în proiect.

Pe parcursul celor 6 zile de tabără, olimpicii au descoperit Maramureșul cu tradițiile și obiceiurile sale, s-au implicat în ateliere meșteșugărești și vizite desprinse parcă din filele de istorie maramureșeană, oferind astfel prilejul de a cunoaște și prețui identitatea națională comună.

Atracțiile taberei au fost atelierele de olărit, sculptură, pielărie, podoabe tradiționale și de gastronomie, vizitele la muzeele și biblioteca județeană din Baia Mare, la biserici de lemn din Maramureș aflate în patrimoniul UNESCO, precum și la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației și Muzeul Memorial Doctor Vasile Lucaciu din Șișești.

Cei 40 de elevi olimpici din cele 3 raioane din Republica Moldova și din Maramureș, alături de 12 profesori însoțitori și de reprezentanți din partea Consiliilor Raionale Hîncești, Strășeni și Ungheni au primit la finalul taberei din partea organizatorilor, reprezentați de vicepreședinții Consiliului Județean Maramureș, Doru Alexandru Lazăr și Radu Trufan, diplome și cadouri-amintire despre Maramureș. Evenimentul a fost onorat și de prezența doamnei Anca Minodora Hendea, secretar de stat în cadrul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. Elevii și profesorii prezenți au mulțumit pentru zilele minunate petrecute în tabără și aportul educațional consistent primit.

Cunoștințele dobândite în aceste zile reprezintă zestrea educațională pe care o veți duce mai departe în Republica Moldova. Vă doresc ca toate experiențele acumulate în cadrul taberei să vă fie de folos în viață și să constituie fundamentul dezvoltării voastre intelectuale”, a declarat la finalul taberei, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Doru Alexandru Lazăr.

Consiliul Județean Maramureș mulțumește cu această ocazie partenerilor care au contribuit la reușita taberei: Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare, Muzeul Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”, Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare, ONG-urile YMCA România și Asociația ASSOC, precum și Consiliile Raionale înfrățite: Hîncești, Strășeni și Ungheni din Republica Moldova și tuturor profesorilor coordonatori implicați.

Tabăra s-a încheiat într-un cadru mirific la Șuior Cota 1000, vineri seara, cu o șezătoare în cadrul căreia olimpicii din cele trei raioane și județul Maramureș și-au prezentat portul și tradițiile, au cântat în jurul unui foc de tabără și au legat prietenii pe termen lung.

Proiectul „Tabăra de excelență în Maramureș-PUNTE educațională Maramureș-Hîncești-Strășeni-Ungheni” este finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României și are ca obiectiv principal promovarea și susținerea excelenței în educație în rândul elevilor de liceu olimpici la limba română și istorie din raioanele Hîncești, Strășeni și Ungheni din Republica Moldova, prin conectarea interregională cu tineri olimpici din județul Maramureș. Bugetul total al proiectului a fost 230.582,10 lei, din care finanțarea nerambursabilă din partea DRRM este de 219.602 lei, iar cofinanțarea CJMM reprezintă 5% din bugetul acordat de DRRM, adică 10.980,10 lei.

Informații suplimentare pot fi obținute de la manager de proiect, Margareta Căpîlnean, [email protected] sau expert comunicare proiect, Gheorghe Paul Szaniszlo, [email protected].

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA