AcasăAlteleEconomicSUSŢINERE - Curentul se scumpește pentru ajutorarea regenerabilelor

SUSŢINERE – Curentul se scumpește pentru ajutorarea regenerabilelor

spot_img

DISTRIBUIȚI

SUSŢINERE Contribuţia pe care o plătesc consumatorii finali pentru energia regenerabilă, prin sistemul de certificate verzi, va creşte în perioada următoare.

SUSŢINERE Asta după ce va fi modificată Legea 220/2008 privind susţinerea energiei verzi, a declarat, joi, Emil Calotă, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

‘Legea 220 nu mai este de mult actuală. (…) Avem acum în lucru şi probabil săptămâna viitoare se va pune pe site proiectul de modificare a Legii 220 vizavi de balonul de oxigen pe care îl aşteaptă sectorul regenerabilelor din partea autorităţilor.

Oricum ai lua-o, se va produce o creştere a impactului final în factura de electricitate în România, o chestiune complet nepopulară.

Guvernul, fiind tehnocrat, îşi asumă probabil acest risc, pentru că nu intră în campanie electorală, dar oricum este o chestiune nepopulară’, a arătat Calotă, în cadrul unei conferinţe pe teme energetice.

citeşte şi AMENINȚĂ CU PROTESTE – Angajații ANAF nemulțumiți de aplicarea legilor

El a refuzat să precizeze cu cât va creşte factura la electricitate în urma acestor modificări.

Însă, potrivit unor surse din domeniu, contribuţia pentru energia regenerabilă (certificatele verzi) ar urma să fie majorată de la 42 de lei pe MWh, cât este în prezent, la 52 de MWh.

Calotă a mai spus că România trebuie să-şi definească în cel mai scurt timp ţintele de regenerabile pe care şi le va asuma în faţa Comisiei Europene pentru anul 2030.

‘Dacă îţi asumi o ţintă, să spunem de 28%, pentru regenerabile, şi vei avea nevoie de o schemă de sprijin, dacă de pildă îţi asumi ideea de a dezvolta prosumerii (consumatorii de energie care sunt şi producători – n.r.), trebuie să-ţi asumi impactul în factură’, a mai spus vicepreşedintele ANRE.

La rândul său, Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, a susţinut că, din modelul matematic aplicat de Comisia Europeană statelor membre, a rezultat că România ar trebui să îşi fixeze o ţintă de 31% pentru energia regenerabilă pentru anul 2030.

continuarea aici

foto

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA