AcasăNews AlertSURPRIZĂ - Mutarea familiilor rome, o certitudine! Este în curs licitația pentru...

SURPRIZĂ – Mutarea familiilor rome, o certitudine! Este în curs licitația pentru 500 de locuințe modulare. Baia Mare face pași importanți pentru integrarea socială prin acces la educație, muncă, sănătate și locuire

spot_img

DISTRIBUIȚI

În ultimii cinci ani municipiul Baia Mare a făcut pași importanți în ceea ce privește integrarea socială a romilor și toate acestea prin acces la educație, servicii de sănătate, muncă și sport pentru copii, tineri și adulți. Rezultatele se văd deja: numărul copiilor din comunitățile rome care frecventează școala a crescut simțitor, mai mult, ei pot petrece timp după cursuri în centrele comunitare unde beneficiază de servicii diverse, de la cele de igienă și până la o masă caldă. Și părinții lor sunt ajutați să își poată ține copiii la școală, dar chiar să învețe să scrie și să citească, sunt consiliați și ajutați să își găsească un loc de muncă. Cea mai mare problemă, locuirea socială, este pe cale să se rezolve: este în curs licitația prin care administrația băimăreană va achiziționa 500 de locuințe modulare. 

500 de familii de romi urmează să beneficieze de locuințe modulare. Achiziția publică prin licitație deschisă pentru 500 de containere (trei tipuri diferite) este în curs de derulare. Deschiderea ofertelor va avea loc la începutul lunii iunie, valoarea acestora fiind de 2.400.000 de lei. În ceea ce privește locuințele sociale existente deja la nivelul orașului nostru, din cele 492 de locuințe 197 sunt ocupate de persoane de etnie romă.

„Din punct de vedere a problematicii locuirii sociale care este cea mai acută problemă în cadrul comunității am întocmit caietul de sarcini și a fost aprobată documentația de către ANAP cu posibilitate de depunere a ofertelor până în data de 6 iunie 2016 pentru realizarea de unități locative modulare. Astfel vom încerca prin cele 500 de unități locative modulare să creăm și condiții de locuire decente, bineînțeles pe o perioadă provizorie. După cum bine știți întreaga paletă de locuințe sociale al municipiului Baia Mare este constituită din cele 492 de unități locative din care peste 40% sunt ocupate de către persoane de etnie romă care au fost sprijinite să își găsească adăpost”, spune Bogdan Gavra, directorul Serviciului Public de Asistență Socială din subordinea Municipiului Baia Mare.

 

Accesul la educație, asul din mânecă administrației băimărene 

12022385_10205170410886787_8321816548338492572_o

Primarul Cătălin Cherecheș a subliniat adesea în discursurile sale publice că educația este temelia dezvoltării comunității. Acest lucru se aplică și în strategia administrației băimărene în ceea ce privește integrarea socială. Accesul la educație este cu siguranță asul din mâneca administrației băimărene și rezultatele sunt deja promițătoare. La Centrul Comunitar Romanii, inaugurat în 2012, romii sunt sprijiniți și beneficiază de servicii de igienă corporală, igiena hainelor, consiliere antidrog, consiliere psihologică. mediere și monitorizare școlară. Tot aici este un centru de zi pentru preșcolari, se derulează programul Școala după școală, iar copiii care învață aici după terminarea orelor, beneficiază de o masă caldă și au parte de activități socio-cultural-sportive. 112 beneficiari ale acestor servicii sunt anual la acest centru. Tot aici sunt desfășurate activități pentru preșcolari și pre-grădiniță, existând în acest moment 21 de beneficiari ai unor astfel de servicii. 70 de porții de mâncare sunt oferite zilnic celor mai săraci din comunitățile rome.

sportBogdan Gavra, directorul Serviciului Public Asistență Socială a Municipiului Baia Mare: „În ultimii cinci ani Administrația Publică Locală a municipiului Baia Mare prin Serviciul Public de Asistență Socială a desfășurat o serie de activități menite să conducă înspre incluziunea persoanelor provenite din comunitatea romă. De aceea, cel mai important proiect al nostru a fost proiectul care a prevăzut realizarea Centrului Comunitar Romanii care este un proiect de bune practici la nivel național, auditat pentru performanță chiar de către auditul Comisiei Europene. La Centrul Comunitar Romanii în fiecare zi peste 100 de copii, 90% dintre ei de etnie romă, beneficiază de serviciile de consiliere, de informare, after school, igienă corporală cât și de alte tipuri de servicii. Tot acești copii participă ocazional la vizite în cadrul unor muzee, filme sau mergând chiar la o brutărie încercând astfel să le dezvoltăm cunoștințele și ei să se includă cât mai bine în comunitatea băimăreană. Partea dedicată pentru adulți în Centrul Comunitar Romanii prevede servicii de igienă corporală unde adulții din zonă pot veni să facă dușuri și pot să vină să își spele hainele”.

Copiii și tinerii romi beneficiază și de activități tip after school

foto 2 colaj pag 3 - As¦Ža arata¦ć acum viat¦Ža copiilor romi sprijinit¦Ži de administrat¦Žia ba¦ćima¦ćreana¦ć sa¦ć mearga¦ć la gra¦ćdinit¦Ža¦ć s¦Ži s¦Žcoala¦ć

În acest moment, 230 de copii din comunitățile rome sunt duși cu mijloace de transport ale SPAS, gratuit, la unitățile de învățământ unde învață. Numărul acestor instituții de învățământ a crescut de la unul singur la nouă! Copii de etnie romă au fost integrați în următoarele unități de învățământ: Școala Petre Dulfu, Școala Vasile Alecsandri, Școala Nicolae Bălcescu, Școala Simion Bărnuțiu, Școala nr.18, Grădinițele nr.4, nr.8 și nr.31. 100 de copii romi beneficiază de tichete pentru grădiniță lunar, fiecare tichet fiind de 50 de lei, astfel familiile fiind ajutate să își țină copiii la grădiniță. 40 de elevi cu risc de părăsire timpurie a școlii beneficiază de asistență educațională și ajutor care să faciliteze accesul lor la educație. 40 de părinți ai elevilor care se află în risc de părăsire timpurie a școlii sunt consiliați și ajutați să își țină copiii la școală. 13 persoane care au părăsit sistemul școlar primesc ajutor și beneficiază de servicii în cadrul programului A doua șansă. Copiii de etnie romă care nu au absențe și participă la toate activitățile primesc burse, iar părinții subvenții pentru a reuși să își susțină în continuare copiii. Culturalizarea se face și prin vizite la muzee, filme, biserici și teatre. În ultimii 5 ani peste 80 de asemenea vizite au fost organizate pentru copiii și tinerii de etnie romă din baia Mare. La inițiativa primarului Cătălin Cherecheș, sunt organizate săptămânal activități sportive, fotbal și handbal, pentru 100 de beneficiari, copii și tineri de etnie romă. Antrenori de la cluburile băimărene se ocupă de două ori pe săptămână de copii. Astfel, ei au parte de activități extrașcolare prin care învață și să fie disciplinați.

Bogdan Gavra: „Mai ales în ultimii trei ani,  am acordat o atenție deosebită integrării școlare a copiilor din comunitățile rome. Astfel, printr-un parteneriat cu Fundația Young Roma am identificat așa ziși mediatori școlari din comunitate, unu pe Craica și unul în zona Horea – Cuprom, care nu fac altceva decât să identifice copiii în fiecare zi, să vorbească cu părinții, să-i consilieze pentru a-i lăsa pe copii să meargă la școală. În cadrul acestui proiect Serviciul Public de Asistență Socială a pus două mijloace de transport la dispoziția copiilor astfel încât peste 200 de copii sunt duși zilnic la unitățile de învățământ. Dacă în urmă cu cinci ani de zile puteam vorbi doar de una, două unități de învățământ care primeau copii de etnie romă astăzi suntem la nouă unități de învățământ care includ în clasele lor copiii proveniți din această minoritate. Văzând că Centrul Comunitar Romanii este un exemplu de bune practici am încercat să replicăm acest proiect construind și fiind aproape de finalizare, luna viitoare va fi inaugurat, Centrul de Integrare Socială a copiilor și tinerilor de pe Arieșului astfel încât și aici copiii vor primi servicii de after school, de consiliere și informare, de orientare școlară. De asemenea, vom mai achiziționa un microbuz pentru transportul copiilor la unitățile de învățământ încercând astfel prin educarea copiilor din comunitatea romă să schimbăm comunitatea în ansamblul ei. Finanțări din partea Municipiului Baia Mare pentru aceste comunități s-au derulat prin Legea 350”.

Acces la servicii de sănătate 

12657235_1709078855975298_6458235342148353664_oÎn ceea ce privește serviciile de sănătate pe care administrația băimăreană le asigură membrilor din comunitatea romă este vorba de 85 de persoane în 2013, 130 de persoane în 2014 și 86 de beneficiari în 2015.Comunitățile de etnie romă sunt asistate de trei mediatori sanitari, 12 asistenți medicali comunitari și un asistent social de etnie romă pe Craica. Aceștia au beneficiat de servicii de sănătate constând în perfuzii, injecții, pansamente, administrare de tratament medicamentos după prescripție, dar și de medicamentație pentru bolile cronice de care suferă.

„Au fost destinate sume importante de bani pentru ONG-uri care derulează activități în cadrul acestor comunități. Altă paletă de servicii se referă la serviciile de sănătate. Astăzi, prin încadrarea în muncă a unui număr de 12 asistenți comunitari există doi asistenți comunitari care merg zilnic în aceste comunități și identifică persoanele care nu au medici de familie, care au probleme de sănătate iar mai apoi aceste sunt consiliate și duse la medicul de familie sau medici specialiști. Avem mediatori sanitari de etnie română. De asemenea, avem încadrat un asistent social de etnie romă care este strict doar pe zona Craica încercând astfel să ajutăm aceste comunități prin tot palierul de servicii socio-medicale pe care noi le derulăm pentru ca ei să se integreze cât mai bine în comunitatea băimăreană. Un proiect pe care dorim să îl mai implementăm vizează copiii cu vârste între 0 și 3 ani, Creșa Curcubeu, unde din 40 de locuri zece vor fi destinate copiilor de etnie romă”, a mai spus Bogdan Gavra.

Adela Mureșan

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA