AcasăLIFESUROGAT - Îţi plac dulciurile, dar vrei să îţi menţii silueta şi...

SUROGAT – Îţi plac dulciurile, dar vrei să îţi menţii silueta şi sănătatea? Află cu ce poţi înlocui zahărul!

spot_img

DISTRIBUIȚI

SUROGAT. Zahărul e o sursă bună de energie şi, consumat ocazio­nal şi în cantităţi mici, el nu este un pericol. Însă efectele excesului de zahăr, mai ales în combinaţii „infernale”, cum ar fi cele cu grăsimi, sunt devasta­toare. Studiile au arătat că este principalul „vinovat” de ţesutul adipos în exces, precum şi de apariţia mul­tor boli, în special metabolice şi digestive.

Din fericire, există câţiva înlocuitori ai zahărului – îndulcitori naturali, salvatori. Puteţi citi mai jos ce pot face aceştia pen­tru a ne ajuta să slăbim, să ne menţinem greutatea şi starea de sănătate.

Stu­diile au arătat că, dacă sunt consumaţi în cantităţi mo­derate, îndulcitorii naturali sunt foarte siguri, nu au efecte secundare, nu sunt dăunători în niciun fel şi sunt bine toleraţi. Îi găsiţi în magazine naturiste, far­macii, supermarketuri. Este foarte important să alegeţi produse de calitate, de preferat bio sau organice.

Ştevia dulce: Cu toate că este mult mai dulce decât zahărul (de 300 de ori), are 0 calorii, deci nu în­graşă absolut de­loc. Se găseşte sub for­mă de pul­bere, de ta­blete, de extract li­chid şi poate fi folo­sită pentru îndul­ci­rea alimentelor şi a băuturilor. De asemenea, este un pre­­parat cu efecte terapeutice re­mar­cabile, de mare aju­tor în prevenirea şi tratarea obe­zităţii, diabetului, pro­ble­melor renale şi cardiace, răcelilor, retenţiei de apă.

Xylitolul: Se găseşte sub formă de pulbere şi poate fi folosit ca înlocuitor pentru zahăr pentru îndulcirea băuturilor reci sau calde sau prepararea alimentelor. De aseme­nea, pentru efectele sale antibacteriene şi deconges­tionante, face parte din compoziţia mai multor pro­duse, cum ar fi pasta de dinţi, guma de mestecat sau anumite medicamente pentru sănătatea aparatului res­pirator superior – picături şi spray-uri nazale şi bucale. Xylitolul are şi alte beneficii pentru sănătate, printre care îmbunătăţirea densităţii oaselor, reducând riscul apariţiei osteoporozei.

Nu se recomandă să se consume mai mult de 40 g pe zi, pentru că poate produce tulburări digestive.

Eritritolul: Se extrage din fructe şi legume, se găseşte sub formă de pulbere şi are aproape 0 calorii. Are un gust asemănător cu al zahărului şi se poate utiliza la fel, la prepararea dulciurilor şi a altor alimente, sau adăugat la băuturi reci sau calde. Previne formarea cariilor. Este o alegere excelentă pentru cei care vor să slă­bească şi să îşi păstreze sănătatea.

Siropul de yacon: Este un îndulcitor extras din rădăcina plantei ya­con, originară din Munţii Anzi. În Peru şi Bolivia, rădăcinile de yacon sunt consu­mate de cei cu diabet, boli digestive sau renale. Se găseşte sub formă de si­rop sau pulbere. În ultimii ani, a devenit foarte popu­lar în întreaga lume, da­torită beneficiilor sale uimi­toa­re pen­tru starea generală de sănătate a organis­mu­lui. Are foarte puţine calorii şi un con­ţi­nut mare de insulină, ceea ce îl recomandă diabeticilor, pre­cum şi celor care vor să slă­beas­că.

Siropul de agave: Este un îndulcitor natural, fo­losit din cele mai vechi timpuri, ob­ţinut din sevă de agave, un soi de plante suculente care cresc în Me­xic, în apropierea cactuşilor.

Se găseşte sub formă de sirop. Poate prezenta o culoare mai închisă sau mai deschisă, precum şi aro­me uşor dife­rite. Are un indice glicemic scăzut şi poa­te fi folosit la prepararea dulciurilor şi a altor mâncă­ruri. Se poate adăuga şi la bău­turi. Pentru că are un conţinut ridi­cat de fructoză, se recomandă să fie con­sumat în can­tităţi moderate.

Pudra de Lucuma: Denumită şi „aurul incaşilor”, pudra de Lucuma este preparată din fructul arborelui subtropical cu acelaşi nume, care creşte în Peru, Chile şi Ecua­dor. Este extrem de să­racă în calorii, cu un con­ţinut mare de betacaro­ten, vitamine din com­ple­xul B şi minerale. De asemenea, stimulează siste­mul imunitar, menţine glicemia la nivel normal şi reduce colesterolul.

Sucanatul: Este obţinut prin des­hi­dratarea integrală a sucului de trestie de zahăr, şi are ju­mătate din caloriile zahă­rului. Spre deosebire de za­hărul obţinut din trestie, su­canatul, prin eliminarea apei, extrasă prin procedee mecanice, se menţine inte­gral şi nerafinat şi îşi păs­trează melasa, vitaminele şi mineralele. Se găseşte sub formă de mici cristale maro cu aspect granulat. Are gust plăcut, de caramel, şi poate fi folosit la orice preparat.

Siropul de arţar: Este un îndulcitor sănătos, cu aromă deosebită, ex­tras din seva unor specii de arţar. Are nume­roase efec­te benefice pentru sănă­tate. Poate avea o culoare mai în­chisă sau mai deschisă, în func­ţie de metoda de extragere şi prelu­crare folo­sită.

Este utilizat pe scară largă în America de Nord, pentru prepararea dulciurilor, a bău­turilor şi a altor alimente. Cu un gust apar­te, plăcut, cu aromă de caramel, consumat în can­tităţi mo­de­rate, este benefic sănătăţii şi constituie o sursă bună de zinc, mangan, potasiu şi calciu.

Zahărul din nucă de cocos: A fost utilizat ca îndulcitor, de-a lungul seco­lelor, în Asia de Sud-Est, iar în prezent, este tot mai popular în Occident, ca înlocuitor al zahărului alb, rafinat. Se obţine din florile arbore­lui de cocos, prin evapo­rare la temperaturi scă­zute. Ast­fel, îşi păstrează conţinutul de vitamine, minerale şi aminoacizi. Are un indice glicemic scăzut (35), un gust deli­cios de caramel şi poate fi utilizat în compo­ziţia dulciurilor, băuturilor şi a altor alimente.

Mierea: Are o compoziţie complexă: o mulţime de vitamine, mine­rale, aminoacizi, enzime, cu rol esenţial în stimularea imunităţii şi reglarea proce­selor metabolice. Consumată cu moderaţie – până la 50 g pe zi – ea ne ajută să ne menţinem sănă­tatea şi greutatea ideală.

De reţinut că mierea încălzită la o temperatură de peste 40 de grade dezvoltă o substanţă to­xică, de aceea se recoman­dă ca îndulcitor doar pentru lichide şi alimente până la această temperatură. Ace­eaşi sub­stanţă toxică apare şi dacă este păstrată neco­res­pun­zător, de aceea trebuie să fie ţinută la rece, feri­tă de lumina soarelui şi umi­ditate, şi să se evite reci­pientele din metal.

Sursa info

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA