A decima înseamnă în latinește a omorî unul din zece (o aplicare s-a văzut în filmul românesc Dacii). S-a zis apoi corect Ciuma a decimat populația, chiar dacă nimeni n-a făcut o numărătoare exactă a morților. Dar, înțelegându-se că verbul înseamnă a omorî, se zice astăzi greșit Grupul în întregime a fost decimat sau Rebelii au fost decimați până la unul.
În materie de sport, am auzit spunându-se chiar principalii protagoniști, de unde ar reieși că există și protagoniști secundari. Dar protos înseamnă primul.
Și fiindcă am vorbit de sport: scor, în englezește înseamnă o crestătură făcută pe un răboj, apoi totalul rezultatelor din adunarea semnelor, iar în partidele sportive totalul punctelor câștigate de ambele părți, deci e corect spus că scorul e patru la doi. Dar în reportajele noastre sportive se spune cutare marchează și reduce scorul, ceea ce e absurd, deoarece un nou punct nu poate decât să mărească totalul! Pentru unii sportivi scor a ajuns să numească diferența de puncte. Din păcate, Dicționarul limbii române moderne a făcut o concesie ignoranței și a inserat sensul greșit fără să-l condamne.
A degaja se folosește în limbajul sportiv francez cu sensul lui normal de a elibera de presiune, ceea ce se degajează este terenul, eventual poarta. La noi, în mod greșit, se degajează balonul!