AcasăslolvaciaSUPRAVIEȚUIREA LIMBII ROMÂNE - Prea mult respect dăunează... limbii române

SUPRAVIEȚUIREA LIMBII ROMÂNE – Prea mult respect dăunează… limbii române

spot_img

DISTRIBUIȚI

SUPRAVIEȚUIREA.   Multe scrisori, cereri sau e-mail-uri se încheie cu formula “cu stimă și respect”. Totuși, doar pentru că exprimarea este larg raspândită, nu înseamnă că este și corectă. Uneori, chiar din contră.
SUPRAVIEȚUIREA În limba română, cuvintele „stimă” și „respect” sunt sinonime, adica au același înțeles și pot fi folosite unul în locul celuilalt fără ca înțelesul exprimării să se schimbe.

Totuși, alăturarea celor două cuvinte este pleonastică, deci reprezintă o greșeală de exprimare pentru că se repeta inutil aceeași idee.

În mod similar, tot pleonastice, deci eronate, sunt și formulele “cu stimă și considerație” sau “cu respect și considerație”, termenul “considerație” fiind și el sinonim al cuvintelor “respect” și “stimă”.

SUPRAVIEŢUIREA. Sintetizând: stimă = respect = considerație = deferență = prețuire= venerație. Fiecare dintre aceste cuvinte poate fi utilizat separat, nu și împreună.

 

Formula aceasta este des întâlnită, dar are caracter pleonastic (stimă = respect). Dacă vrei să i te adresezi cuiva prea exigent cu limba română şi corectitudinea ei, încearcă să foloseşti alte expresii, sau, mai simplu, doar „cu respect” sau „cu stimă „.

 

Sursa info

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
TE-AR MAI PUTEA INTERESA