AcasăAlteleEconomicSUMĂ DUBLĂ FAŢĂ DE ANUL 2008 - Românii şi-au cumpărat anul trecut...

SUMĂ DUBLĂ FAŢĂ DE ANUL 2008 – Românii şi-au cumpărat anul trecut case pe credit de 12,6 miliarde de lei

DISTRIBUIȚI

SUMĂ DUBLĂ FAŢĂ DE ANUL 2008 Creditele imobiliare noi, în lei şi valută, pe care le-au acordat băncile populaţiei pe parcursul anului trecut s-au ridicat la 12,6 miliarde lei şi echivalent lei.

Suma este cu un miliard mai mare decât valoarea din 2016 şi dublă faţă de cea din 2008, an considerat vârful pieţei imobiliare în România, conform Jurnalul.

Ne aflăm într-o nouă bulă imobiliară? Analiştii economici spun că răspunsul este greu de dat având în vedere că depinde de evoluţia dobânzilor în următorii ani, dar şi de ritmul în care vor creşte salariile şi numărul locurilor de muncă.

Totuşi, reprezentanţii BNR au atenţionat că românii cu venituri mici trebuie să se gândească bine înainte de a lua un credit. În condiţiile în care dobânzile bancare au intrat pe o pantă de creştere ce va dura câţiva ani buni.

Cea mai mare parte a creditelor acordate de bănci pe parcursul anului trecut au fost în lei, cu dobândă variabilă sau cu dobândă fixă pe maximum un an.

Datele BNR arată că din cele 12,6 miliarde de lei credite noi acordate în 2017, aproape 12,5 miliarde de lei au fost împrumuturi în lei şi restul în euro.

Deşi pare o veste bună că piaţa este dominată de creditele în lei cu dobânzi variabile (12,45 miliarde de lei), există riscul ca odată cu creşterea ROBOR să crească şi numărul celor care nu-şi mai pot achita ratele la bănci.

Băncile au luat faţa “Primei Case”

Pentru prima dată, în 2017, creditele standard ale băncilor au reușit să bată programul guvernamental Prima Casă.

În anul 2017, volumul de credite „Prima Casă” a fost de aproape şase miliarde de lei. Iar volumul total de credite noi în lei a fost de 12,5 miliarde de lei.

Toate băncile mari şi-au făcut programe proprii cu dobânzi apropiate de cele ale programului guvernamental, diferenţa constă în avans, care este de minimum 15% în cazul lor.

Statisticile de la Prima Casă arată însă că doar 15% din debitori au achitat un avans de 5%, în timp ce 63% au dat între 5 și 10%.

continuarea citeşte pe Jurnalul

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA