O persoană deține în medie 72 kilograme de Echipamente Electrice și Electronice (EEE) iar dintre acestea 7,35 kg/persoană sunt debarasate ca Deșeu de Echipament Electric și Electronic (DEEE) și numai 1,2-1,5 kg/persoană sunt tratate și colectate corespunzător, potrivit studiului „Cuantificarea Deșeurilor de Echipamente Electrice și Electronice generate în România”, remis, marți, Agerpres.
”Maxim 30% din ce se generează ajunge să fie colectat prin sistemele oficiale de colectare și raportate ca rezultat național, 21% ajung la rude și prieteni, iar restul cazurilor sunt caracterizate de obiceiuri negative: duse la ghene, predate colectorilor stradali de fier vechi sau aruncate la întâmplare. Este peisajul real al generării, colectării și reciclării DEEE în România”, informează studiul realizat de ECOTIC și Universitatea Națiunilor Unite — Institutul pentru Cercetări Avansate de Sustenabilitate (UNU).
Potrivit acestuia, în cazul colectării și reciclării deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), performanțele raportate de colectare și tratare sunt relativ mici și plasează România în urma listei statelor din Uniunea Europeană.
”Mai mult, până în acest moment, nu se cunoștea cu precizie ce DEEE se generează în România si unde ajung aceste deșeuri.
Or este vital pentru toți jucătorii implicați în acest domeniu — de la nivelul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, până la importatori, producători, administrații locale, operatori autorizați — să înțeleagă contextul larg și real, să vadă unde sunt disfuncționalitățile și, până la urmă, cât și în ce manieră ne putem asuma noi, ca stat membru al Uniunii Europene, să colectăm și să reciclăm până în 2021”, mai spune documentul.
De asemenea, potrivit sursei citate, deșeurile de echipamente electrice și electronice care ajung în sisteme improprii de colectare (circa 70.000 tone) au un impact nociv asupra mediului și sănătății populației, prin poluanții care există în DEEE-uri și care nu sunt recuperați și neutralizați. În al doilea rând, toate echipamentele care nu intră în fluxul autorizat sunt oportunități pierdute pentru industria de reciclare.
Studiul s-a bazat pe o metodologie dezvoltată de UNU, utilizată și în alte studii europene. Interogarea pieței a fost realizată de GFK, prin metoda interviurilor față în față, la o bază de 1.688 repondenți.
În prezent, România are obligații anuale de reciclare și valorificare pe fluxuri de deșeuri: ambalaje, DEEE-uri, baterii, uleiuri, anvelope etc. Obligațiile de reciclare pentru fluxul de ambalaje și deșeuri revin, în acest moment, industriei, prin producătorii și importatorii de bunuri ambalate, și autorităților locale.
Pe de altă parte, țara nu are ținte anuale pentru deșeul municipal (deșeul generat în gospodării), principala obligație legislativă în acest sens fiind, pentru anul 2020, de reciclare a 50% din deșeul municipal.
Agerpres