Acasăsinucidere maramuresSTUDIU - Ingredient din pasta de dinți, periculos pentru sănătate

STUDIU – Ingredient din pasta de dinți, periculos pentru sănătate

spot_img

DISTRIBUIȚI

Un nou studiu susține că o substanță chimică frecvent întâlnită în pasta de dinți și în șampon, și anume triclosanul, ar putea fi vinovatul principal de distrugerea unei bacterii importante pentru sănătatea oamenilor.

Potrivit CSID, triclosanul este un tip de pesticid care începe să fie folosit prin anii ’70 ca săpun anti-microbian, de medicii chirurgi , înainte de a intra în operații. Apoi, industria chimică începe să-l introducă în săpunuri, șampoane, deodorante, pastă de dinți, apă de gură, ustensile de bucătărie, jucării, pungi de gunoi și chiar șosete. În pasta de dinți, triclosanul a fost introdus pentru proprietățile lui anti-bacteriene, de luptă împotriva gingivitei.

Cercetătorii susțin că poate fi absorbit cu ușurință prin piele și tractul gastro-intestinal, urme ale acestuia găsindu-se în urină și laptele matern.

Sunt nenumărate studii care arată că triclosanul este asociat cu dereglările hormonale și cu riscul apariției cancerului de sân. Un studiu recent făcut pe pești zebră a demonstrat că substanța distruge bacterii din sistemul digestiv importante pentru funcționarea corectă a organismului.

Disfuncțiile acestui microbiom au fost asociate cu diabet, boli de inimă, artrită și malnutriție. Unele bacterii au fost mai susceptibile la impactul triclosanului – cum ar fi cele din clasa Enterobacteriacea, în timp ce unele au fost mai rezistente, cum este cazul celor din clasa Pseudomonas.

Cu toate acestea, experții în sănătate spun că nu ese încă foarte clar care ar putea fi implicațiile pentru sănătatea animalului sau a oamenilor, dar compromiterea bacteriilor din tractul intestinal ar putea contribui la dezvoltarea bolilor.

Peștele zebră este un animal model care este folosit pentru a determina posibilul impact asupra biologiei umane, potrivit CSID.

“Exista o întreagă istorie în ceea ce privește expunerea la patogeni microbiale care a condus la o creștere a folosirii acestui tip de produse antibacteriale. Cu toate acestea, în prezent, lumea a început să conștientizeze cât de importante sunt bacteriile din microbiomul intestinal pentru starea generală de sănătate și că administrarea exagerată a antibioticelora poate duce la apariția unor super- microbi. Există consecințe în momentul în care încerci în mod constant să omori bacteria din jurul nostru-acestea sunt aspecte pe care acum începem să le înțelegem cu adevarat”, a explicat profesorul Thomas Sharpton de la Oregon University.

Triclosanul crește nivelul de calciu din celule, lucru care poate afecta dezvoltarea neuronală și funcțiile neurologice. Mai mult, bacteriile cu care acest pesticid se luptă pot deveni rezistente la acțiunea lui și a antibioticelor.

În noul studiu, cercetătorii au descoperit că triclosanul poate cauza schimbări rapide în ceea ce privește diversitatea și compoziția microbiomului – sau bacteriile din intestine – în studiile realizate pe animale în laborator, scrie Mediafax.

„Cu siguranță există situații în care agenții anti-bacterieni sunt necesari. Însă, tot mai mulți cercetători au acum dovezi că bacteriile din intestine ar putea avea consecințe asupra sistemului metabolic, cardiovascular, autoimun și neurologic și grijile referitoare la abuzul acestor agenți sunt cât se poate de valide. Efectele cumulate sunt de asemenea posibile. Este necesar să continuăm evaluarea efectelor acestei substanțe pentru că acestea ar putea fi dramatice și pe termen lung”, a explicat Cristopher Gaulke.

Sursa: stiripesurse.ro

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA