AcasăLIFESTUDIU AL POLONEZILOR – De ce nu prea zâmbesc rușii?

STUDIU AL POLONEZILOR – De ce nu prea zâmbesc rușii?

DISTRIBUIȚI

STUDIU AL POLONEZILOR  Vladimir Putin cu un zâmbet afișat pe față este o imagine mai degrabă rară. Însă absența unui surâs n-are nimic de-a face cu un spirit ursuz sau cu vreun semn de impolitețe. Psihologul polonez Kuba Krys spune că nu este decât o cutumă culturală.

Rușii sunt întotdeauna serioși și par să aibă corăbiile înecate. Nu e neapărat un clișeu, ci e mai degrabă un obicei cultural, spune Kuba Kyrs. În Rusia, zâmbetul nu este un semn de politețe. Iar absența surâsului nu are legătură cu starea de spirit.

Kuba Krys, membră a Academiei de științe a Poloniei, a avut ideea de face un raport între valoarea acordată zâmbetului în diferite culturi și ceea ce psihologii și antropologii desemnează prin indicele de „evitare a incertitudinii”, un indicator menit să măsoare toleranța unei societăți față de incertitudine.

Aceste societăți în care este interzis orice fel de comportament ambiguu ar avea tendința de a fi mai puțin tolerante la schimbare.

Pentru a testa această ipoteză, Kuba Krys a făcut o cercetare în 44 de țări și le-a prezentat persoanelor cu care a stat de vorbă o aceeași serie de opt chipuri în diverse ipostaze: surâzătoare și serioase. Le-a cerut să le clasifice de la cel mai puțin inteligent la cel mai inteligent. Concluzia: eșantioanele din Japonia, India, Iran, Coreea de Sud și Rusia au considerat oamenii care zâmbeau mai puțin inteligenți. La polul opus, cei din Germania și Elveția au considerat că fețele zâmbitoare sunt mai inteligente decât celelalte.

Psihologul a ajuns la concluzia că zâmbetul este mai prost văzut în societățile reprimate politic. Când fiecare încearcă să-i înșele vigilența celuilalt, nu știi niciodată dacă ți se zâmbește cu bune intenții sau dacă e doar o prefăcătorie. Astfel, în India, Argentina sau Maldive, surâsul este adesea asociat unor intenții lipsite de onestitate. În Elveția, dimpotrivă, este mereu perceput ca o marcă a sincerității.

În anumite circumstanțe, anumite culturi consideră zâmbetul un gest deplasat, care arată o slăbiciune a spiritului sau o formă de ipocrizie. Asta deși numeroase studii arată că persoanele surâzătoare sunt percepute ca fiind mai atrăgătoare, mai competente, mai fericite și chiar mai inteligente.

Rezultatul studiului a fost că Elveția este țara unde se zâmbește cel mai mult din lume. Îi urmează Australia, Filipine și Columbia. Culmea e că Franța, considerată una dintre cele mai libere țări din lume, din cele 44 de țări testate, se clasează mai degrabă la coada plutonului, pe locul 35. Statele Unite, ale căror lideri nu sunt deloc zgârciți cu zâmbetele, ba dimpotrivă, se situează pe la jumătatea clasamentului.

 

Sursă info.

Sursă foto.

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA