spot_img
AcasăActualitate112STRIGĂT DE AJUTOR - Un tânăr irakian cazat la Şomcuta Mare urmează...

STRIGĂT DE AJUTOR – Un tânăr irakian cazat la Şomcuta Mare urmează să fie deportat dacă autorităţile din România nu-i acordă actele de şedere

DISTRIBUIȚI

STRIGĂT DE AJUTOR Caz revoltător la Șomcuta Mare. Un tânăr în vârstă de 21 ani, student și antreprenor până când rebelii au pus stăpânire pe țara sa, a reușit să ajungă în România unde a cerut azil politic.

Acum însă autoritățile române vor să îl deporteze în țara natală, refuzând să îi acorde actele de ședere în România. Cel puțin acest lucru susține tânărul.

În momentul în care va ajunge în Irak va fi imediat arestat și condamnat la moarte.

Hussein Faleh Nasser (21 ani) avea o viață liniștită în Irak. Studia la facultate și avea și o mică afacere cu vinuri în zonă.

Era căsătorit și avea cu copil. Asta până când rebelii i-au incendiat micuțul magazin iar pe partenerul său de afaceri l-a răpit. Mai mult, conform acestuia, ar fi fost înrolat forțat în armata irakiană.

A reușit să dezerteze și să fugă din țară. După săptămâni întregi de chin, a reușit să ajungă în România. A fost trimis la Centrul pentru Cazare Refugiați din Șomcuta Mare, Maramureș.

De zece luni este aici. De trei săptămâni a reușit să se angajeze la firma Aramis din Baia Mare. Deși a cerut documente în față instanței pentru a putea rămâne în țara noastră, se pare că acest lucru i se refuză.

El nu înțelege din ce motiv. Spune doar că translatorul care i-ar fi fost repartizat nu înțelege bine ce vrea el de fapt. “Nu vreau bani, nu vreau haine, vreau doar să rămân la Șomcuta Mare și să muncesc pentru a supraviețui” povestește Hussein.

În aceeași situație este și prietenul său de 30 de ani.

Sofer în cadrul Ministerului Sportului din Irak, având propriul taxi, a plecat de acasă în momentul în care a fost oprit de rebeli. Alături de alți 3 prieteni. Pentru că unul dintre ei fuma, a fost executat în văzul lumii pentru ca cei prezenți să înţeleagă că fumatul este interzis în Irak, după cum spune acesta. De teamă, a venit în România. S-a angajat, iar acum a fost anunțat că nu va primi actele necesare pentru a rămâne în Şomcuta.

Cei doi au fost informaţi că săptămâna viitoare ar urma ca autoritățile române să îi deporteze. Lucru care îi înspăimântă pentru că, odată ajunşi pe pământ irakian, vor fi arestaţi și cel mai probabil condamnaţi la moarte.

După ce a făcut totul public pe o pagină de socializare, colegii lui de muncă de la Aramis Baia Mare au sărit să îl ajute și să încerce să îl sprijine.

“Eu nu sunt chiar pe flux unde este el, eu sunt la recepție. Îl cunosc de aproape trei săptămâni. Este o fire foarte veselă, sociabilă, un om foarte harnic. Ce îi spui aia face, nu se dă deoparte de la nimic. Se străduiește să vorbească limba română pe cât posibil”, povestește o colegă.

“Vă rugăm ajutați-l cumva. Muncește la noi. Să îi dea acte statul român pentru că muncește, nu cere milă nimănui. Nu poți trimite la moarte un om. Nu se poate așa ceva. Ăsta este statul român?”, se întreabă o altă colegă.

sursa info Vasile Dale

sursa foto facebook

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA