Acasăsinucidere maramuresŞTIINŢĂ - A fost creat în laborator cel mai mic genom al...

ŞTIINŢĂ – A fost creat în laborator cel mai mic genom al unui organism viu

spot_img

DISTRIBUIȚI

Cercetătorii americani au creat în laborator cel mai mic genom viabil existent în natură, care conține numărul minim de gene indispensabile pentru un organism să funcționeze și să se autoreproducă, noutate științifică care pătrunde în tainele creației vieții, prezentată într-un studiu publicat în revista americană ‘Science’, informează agenția France Presse.

Genomul sintetic al unui microb numit Syn 3.0 are doar 473 de gene. Prin comparație, o ființă umană are aproximativ 20.000 de gene, iar floarea japoneză numită ‘Paris japonica’, cu cel mai mare genom cunoscut, are de cincizeci de ori mai mult.

Echipa care a efectuat această cercetare este condusă de Craig Venter, pionier al secvențierii ADN-ului care a creat în 2010 primul organism controlat printr-un genom sintetic.

Cercetătorii care au reușit să producă acest genom minimal nu au fost încă în măsură să determine funcțiile a 149 de gene din cele 473 de gene ale microbului, adică o treime din total.

Crearea acestei celule ar putea ajuta la înțelegerea funcției fiecărei gene absolut esențiale pentru viață, consideră cercetătorii.

„Cel mai bun mod de a înțelege viața este de a crea cel mai simplu genom”, a explicat Craig Venter în cadrul unei conferințe telefonice. „Dacă nu înțelegem cum zboară un Boeing 777, se pot îndepărta piesele una câte una până ce avionul nu mai poate zbura”, a spus Venter.

Acesta a fost principiul pe care omul de știință și echipa sa, între care s-a numărat și Clyde Hutchison profesor la ‘J. Craig Venter Institute’, au utilizat-o în ceea ce privește genomul bacteriei Mycoplasma cunoscută pentru faptul că posedă cel mai mic genom dintre toate celulele vii capabile de auto-reproducere.

Ei au creat genomuri ipotetice minimaliste în opt segmente diferite pentru a testa și determina genele esențiale și pe cele mai puțin importante.

Potrivit lui Daniel Gibson, biolog același institut și coautor al studiului, „aceste organisme sintetice ar putea fi foarte utile în multe aplicații din medicină, din biochimie, pentru biocombustibili, nutriție și agricultură”.

Cercetarea efectuată de această echipă este considerată drept un progres semnificativ și de către alți oameni de știință.

„Acesta este un pas important în crearea unei celule vii al cărei genom este definit pe deplin”, a declarat Christopher Voigt, biolog la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Cambridge (SUA).

Adam Arkin, director al Institutului de Biologie Sintetică al Universității Berkeley din California, a afirmat că această cercetare va permite descoperirea pilonilor cheie ai genomului.

Potrivit lui Arkin, această lucrare „furnizează o reflecție asupra modului de a proceda în cercetările noastre pentru a realiza o mai bună înțelegere a vieții”, în sens biologic.

Craig Venter este fondatorul Institutului pe care-i poartă numele (‘J. Craig Venter Institute’) și al ‘Synthetic Genomics’, o firmă de biotehnologie cu sediul în San Diego, California, mai notează agenția France Presse.

Agerpres

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA