spot_img
AcasăActualitateSTEMĂ NOUĂ - Episcopia Ortodoxă a Maramureșului are stemă nouă, aprobată...

STEMĂ NOUĂ – Episcopia Ortodoxă a Maramureșului are stemă nouă, aprobată de Sfântul Sinod

DISTRIBUIȚI

Noua stemă a Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului a fost aprobată în şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în data de 9 februarie 2017, la propunerea Preasfinţitului Părinte Iustin.

Aceasta va fi folosită în actele oficiale de toate protopopiatele, parohiile şi mănăstirile din cuprinsul Eparhiei.

“Reînnoirea stemei este necesară pentru a fi în acord cu evoluția vieții bisericești în acest colț de țară. Acum este plinirea vremii (Gal.4,4) pentru sărmanul Maramureș românesc. Acest cuib de voievozi și-a regăsit puterile furate: credința și legea strămoșească și are acum prilejul de a-și istorisi în imagini și simboluri momentele de răscruce în care a ales slujirea dreptslăvitoare și asumarea cu demnitate a crucii lui Hristos. Pe cât de mare a fost dragostea de Dumnezeu și de neam a maramureșenilor și sătmărenilor, pe atât de multe și grele au fost și răstignirile”, se arată în documentul descriptiv al noii steme.

Noua stemă îi reprezintă pe Arhanghelii Mihail și Gavriil care susțin un scut surmontat de însemnele arhierești: mitra, crucea li toiagul. În interiorul scutului sunt reprezentate pe axa verticală: Catedrala Epsicopală Sfânta Treime din Baia Mare (în partea inferioară) și Sf. Iosif mărturisitorul, ocrotitorul Maramureșului și Sătmarului (în partea superioară). Pe stemă se regăsește turla catedralei care este flancată la dextra de biserica de lemn maramureșeană, iar la senestra de bovideul heraldic.

Sursă info și foto.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA