AcasăLifestyleMondenSTARURI GYPSY-POP - Opulenţa maneliştilor din România, prezentată într-un documentar difuzat de...

STARURI GYPSY-POP – Opulenţa maneliştilor din România, prezentată într-un documentar difuzat de BBC Two

spot_img

DISTRIBUIȚI

Opulenţa maneliştilor din România, consideraţi de presa britanică ”staruri gypsy-pop”, ”care câştigă milioane cu versiunile lor de ganster rap”, a fost prezentată în filmul documentar ”The New Gypsy Kings”, ce a fost difuzat de postul BBC Two în cadrul emisiunii ”This World”, informează tabloidul The Sun.

”Rapperul american Kanye West ar putea avea parte de o concurenţă acerbă în topurile muzicale din partea unui grup de staruri gypsy-pop din România”, afirmă jurnaliştii de la The Sun, scrie News.ro.

Un nou gen de muzică lansat de această comunitate nomadă, considerat ”o versiune de gangster rap”, câştigă tot mai mult în popularitate şi, în acelaşi timp, aduce multe milioane de lire artiştilor care interpretează aceste melodii.

Însă manelele – un fel de electro-folk care sună ca muzica turcească, originară din România de la sfârşitul anilor 1980, potrivit The Sun – reprezintă un gen muzical controversat.

Un nou documentar BBC, ”The New Gypsy Kings”, regizat de Liviu Tipurita, încearcă să explice acele cântece ostentative, care glorifică pasiunile maneliştilor – şampania scumpă, automobilele de lux şi sumele de bani ”obscen de mari”.

Presa britanică remarcă faptul că manelele româneşti includ versuri precum ”Bun la muncă, bun la toate, bun în pat, ca nimeni altul din satul meu”, vorbesc despre ”bancnote nenumărate” şi reflectă dorinţa maneliştilor ”de a trăi ca sultanii”.

Videoclipurile acestor cântece prezintă vedete ale industriei manelelor, filmate la petreceri opulente, în timp ce se laudă cu averile lor.

Cântăreţii de manele pot să câştige până la15.000 de lire sterline pe noapte dacă acceptă să cânte la o nuntă sau să susţină un concert într-un club. Cu toate acestea, muzica lor are un impact dramatic asupra localnicilor, afirmă The Sun.

”S-a produs o schimbare extraordinară în comunitatea romă”, spune un localnic în documentarul ”The New Gypsy Kings”.

”Au trecut de la căruţe la Ferrari-uri, de la corturi la palate”, spune un altul.

Alţii spun că manelele au devenit pentru mulţi dintre romi ”un paşaport spre bogăţie şi spre un statut social înalt”.

Comunitatea romă este una dintre cele mai marginalizate din Europa, iar 80% dintre reprezentanţii ei trăiesc sub limita sărăciei.

În ciuda unor artişti din această comunitate care au ajuns celebri pe plan mondial, precum Fanfara Ciocârlia, mulţi dintre cântăreţii de manele se feresc de ”cultura” care înconjoară acest stil muzical.

Unii dintre ei consideră că astfel de atitudini opulente distrug ”autenticitatea şi spiritul” adevăratelor manele.

Totuşi, lui Adrian Minune, un bogat interpret de manele, îi place să se laude cu casa lui opulentă, înzestrată cu o piscină uriaşă.

Continuarea AICI

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA