AcasăEvenimentSportSportul românesc este în pericol! În an olimpic, Guvernul a alocat doar...

Sportul românesc este în pericol! În an olimpic, Guvernul a alocat doar o treime din suma solicitată de COSR

spot_img

DISTRIBUIȚI

Sportul nu este una dintre priorităţile guvernului actual al României. O dovedeşte bugetul alocat forului olimpic, adică o treime din suma necesară. Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) nu a fost consultat, iar unele federaţii au primit nejustificat mai mulţi bani decât cele care au sportivi cu şanse să obţină medalii la Londra.

Finanţarea sporutului de la noi în 2012 ameninţă viitorul unor discipline care au adus mari succese României. Comitetul Executiv al forului naţional olimpic s-a întrunit marți, în regim de urgenţă, pentru a analiza situaţia şi a găsit mijloace prin care situaţia să fie depăşită. Pentru 2012, care este an olimpic, COSR a cerut 90 de milioane de lei, din care 22 revenind din taxele pe alcool şi tutun. Fără a se consulta în vreun fel cu reprezentanţii acestui for, guvernul a alocat doar 31 de milioane, adică o treime din suma cerută – de la bugetul de stat vin doar 9 milioane! Decizia pune în pericol centrele olimpice, adică acele entităţi sportive unde se pregătesc performerii care vor reprezenta România la ediţiile din 2016 şi 2020 ale Jocurilor Olimpice.

Faptul că guvernul nu s-a consultat cu COSR atunci când a stabilit bugetul pentru sport în 2012 mai are un efect. Şi anume acela că unele federaţii sportive au fost favorizate în mod nejustificat. Este cazul celei de lupte, care, deşi nu are niciun sportiv calificat la Londra, a primit mai mulţi bani decât cea de scrimă, ale cărei echipe de spadă (feminin) şi sabie (masculin) vor concura cu mari şanse la obţinerea unor medalii. ”Sunt discrepanţe între federaţii şi nu mi se pare corect ca în an olimpic federaţiile care se află în cursă să nu fie corect finanţate, şi mă refer aici la handbal şi polo. Nicio federaţie nu a fost chemată la consultări pe marginea bugetului. Cu siguranţă vor fi afectate centrele olimpice de juniori. Îmi manifest îngrijorarea privind finaţarea sportului în acest an. Trebuie înţeles faptul că pregătirea unui sportiv se face continuu. Un sportiv de performanţă nu se poate compara spre exemplu cu o activitate economică, să o închizi şi să-i dai drumul peste trei luni. Un sportiv nu se poate antrena mai puţin, a declarat Morariu.

Octavian Morariu a anunţat că va merge să discute problema finanţării cu premierul Emil Boc. Preşedintele COSR a adăugat că sportivii nu vor ieşi în stradă să protesteze. ”Ei spun direct ceea ce au de spus. Şi vin la noi, la Comitetul Olimpic, să se plângă, să-şi prezinte problemele. Noi nu vom protesta, pentru că valorile noastre sunt diferite. Noi încercăm să înălţăm steagul României la cel mai înalt nivel. Şi lupta noastră e pentru ei, pentru sportivi, nu pentru noi. Cine vede altceva se înşeală. Eu am convingerea însă că cineva acolo sus ne mai iubeşte încă. Cineva va înţelege situaţia asta. Nu e posibil ca dintr-un condei să pui ipotecă pe sportul românesc. Nu e normal.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA