AcasăNews AlertSPECIAL ACTUALMM: Aleșii băimăreni între nepăsare și proiecte SF. Vezi (ne)realizările parlamentarilor...

SPECIAL ACTUALMM: Aleșii băimăreni între nepăsare și proiecte SF. Vezi (ne)realizările parlamentarilor de Baia Mare. Recomandare: bolnavii de inimă să își ia pastilele înainte să citească materialul

spot_img

DISTRIBUIȚI

La alegerile parlamentare din 2012 candidaţii au promis „marea şi sarea” ca să mai câştige câte un vot de la electorat. Numai că majoritatea, după ce s-au văzut cu „saci în căruţă” sau mai bine spus cu mandatul pentru patru ani în buzunar, au uitat cu desăvârşire de colegiile unde au fost aleşi, de Baia Mare și de județul Maramureș.

Cei cinci parlamentari, trei deputaţi şi doi senatori care au fost aleşi în cele două colegii din care face parte şi municipiul Baia Mare nu se pot lăuda că au făcut ceva notabil pentru oraş în cei trei ani care s-au scurs din mandatul de patru pentru cât au fost învestiţi inţial.

Liviu Tituş Paşca – senator PNL
Aflat la al treilea mandat de senator, Liviu Titus Paşca încearcă să explice că mandatul pe care îl are nu este pentru Maramureş sau Baia Mare, ci este pentru România şi nu poate risca să „rezolve” ceva pentru oraş deoarece „m-ar întreba ce cotă parte am luat”. Din nefericire însă, fie că este vorba de oraș, județ sau țară, realizările sunt la fel de… notabile. În rest, proiecte “fantasmagorice” și scuze.

„Eu sunt parlamentar, nu pot rezolva nimic. Ni s-a spus de 1.000 de ori despre traficul de influenţă şi atâţia colegi au păţit-o. Eventual duc un primar cu maşina dacă nu ştie unde să meargă, dar nu pot să mă duc şi să cer bani pentru că aş fi luat la întrebări ce cotă parte am luat din aceşti bani. Am avut şi am trei puncte majore pe agendă care privesc întreg Maramureşul: Drumul rapid Baia Mare -Vaja pentru care am făcut intervenţii, dar ni s-a spus că, din cauza traficului mic, nu poate fi autostradă astfel că nu va fi autostradă. Din păcate, în exerciţiul financiar al guvernului, din acest an, nu sunt cuprinşi bani pentru el astfel că va trebui să găsim un investitor privat dispus să își asume riscul şi să investească în acest drum. S-au purtat deja discuţii la nivel de consilii judeţene la Satu Mare şi la Maramureş, dar în ideea că am avea acest investitor ipotetic trebuie să instaureze o taxă pentru utilizarea acestui drum şi nu ştiu dacă i s-ar renta. Cel de-al doilea punct major de pe agenda mea este tunelul pe sub Gutâi. Împreună cu senatorul Liviu Marian Pop am încercat să mişcăm lucrurile. Chiar dacă acest tunel este o fantasmagorie, ar ajuta mult Maramureşul. Un alt punct important este podul peste Tisa de la Sighetu Marmaţiei, un proiect pentru care eu am făcut lobby. Trebuie să înţelegeţi că s-a schimbat mult legea şi nu mai putem să intervenim punctual pentru o primărie sau alta, pentru un primar sau altul”, a spus Titus Liviu Paşca.
Ciprian Rogojan – senator UNPR

Ciprian Mihai Rogojan a reuşit „performanţa” de a schimba trei partide în tot atâţia ani de mandat. Ales senator pe listele PDL a trecut rapid la Mişcarea Populară şi apoi la UNPR iar acum, spun sursele, ar vrea înapoi în tabăra lui Băsescu. Întrebat ce realizări a avut în cei trei ani de mandat, senatorul spune că a iniţiat 58 de legi şi a susţinut 16 întrebări, o interpelare, 11 declaraţii politice şi 24 luari de cuvânt în Plen.

„De-a lungul activății mele, am adresat o serie de întrebări și interpelări miniștrilor în funcție sau am rostit în plenul Senatului declarații politice legate de probleme punctuale din județul nostru sau din municipiul Baia Mare, cum ar fi problema şomajului în judeţul Maramureș, dezvoltarea infrastructurii de transport rutier în Baia Mare, Tehnologia de minerit pe bază de cianuri, Elicopterul SMURD pentru judeţul Maramureş, Reabilitarea clădirii „Sediul Administrativ” din oraşul Şomcuta Mare, descentralizarea bazelor sportive, o necesitate pentru modernizare, Importanţa proiectului rutier Baia Mare – Vaja, Lucrări de reabilitare în Baia Mare, solicitarea administrației locale Baia Mare privind preluarea unei suprafațe de teren din fostul tancodrom, solicitarea administrației locale Baia Mare privind transferarea bazelor sportive de pe raza municipiului către administrația locală, susţinerea candidaturii municipiului Baia Mare pentru a deveni «Capitală Culturală Europeană» în anul 2021”, a precizat Ciprian Rogojan.

Boniş Istvan – deputat UDMR
Reprezentantul minorităţii maghiare este la al doilea mandat în Camera deputaţilor dar nu a dorit să spună concret care sunt realizările pe care le-a avut în cei trei ani de mandat care s-au scurs de la învestire. „Vă sun eu mai târziu”, a spus sec deputatul atunci când a fost abordat pentru o declaraţie. Până la această oră, deputatul Istvan Boniș nu a sunat.

Mircea Dolha – deputat PNL
Parlamentarul liberal s-a interesat în prima fază despre publicaţia unde ar apărea materialul şi apoi a refuzat, abrupt, dialogul. „Unde spuneaţi că apare? Actualmm? Nu vă dau nicio declaraţie, nu mulţumesc, nu mă interesează”, a spus Dolha. Nu e mare problemă, domnule deputat, nu avem nevoie de declarații ca să știm ce ați făcut pentru Baia Mare: NIMIC. Am înțeles că sunteți preocupat de respectarea sau nerespectarea legislației în Norvegia. Poate la următoarele alegeri veți candida acolo.

Florin Tătaru – deputat PSD

Deputatul social-democrat aflat la al doilea mandat a părut iniţial deranjat de rapiditatea cu care i s-a cerut să facă bilanţul a trei ani de mandat, dar apoi a răspuns totuși întrebărilor. Dacă în cazul județului acesta a făcut diverse interpelări, a pus întrebări și a făcut declarații politice, când vine vorba de colegiul în care a fost ales, realizările deputatului sunt orice doar notabile nu. Toți parlamentarii chestionați, înafară de deputatul Dolha, care nu a considerat că trebuie să răspundă acestei întrebări simple, toți au dat-o cu mândrie pe propunerile lor legislative, din care oricum majoritatea nu au devenit niciodată legi și pe alte date statistice care ar putea da bine la populație.

„În primul rând, având în vedere rata absenteismului din Parlament, pentru că știu că aceasta este o nemulțumire nu doar a cetățenilor, dar și a noastră, a parlamentarilor prezenți la ședințe, vreau să menționez faptul că am o prezență de peste 90% atât la comisii, cât și în plen. (…) Ar mai fi de zis despre înființarea Complexului Sportiv Național „Dacia” la Baia Mare, despre propunerea mea de a acorda facilitățile fiscale pentru contribuabilii cei buni platnici, nu doar pentru cei cu datorii; despre silvicultura, despre propunerea mea de recuperare a prejudiciilor în cazul evazioniștilor fiscali, despre proiectul ce reglementează activitatea de voluntariat, o lege foarte bună și folositoare pentru tineri, despre eforturile de a obține relocarea bazei aeriene SMURD a Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest pe Aeroportul Internaţional Baia Mare, și așa mai departe. Ca să închei cu o mică statistică: în mandatul meu actual din 65 de propuneri legislative inițiate, 11 au devenit deja legi, mare parte din ele încă aflându-se în dezbatere parlamentară, fie la comisii, fie la Senat. Activitatea mea parlamentară este publică și poate fi accesată pe site-ul Camerei Deputaților”, a precizat Tătaru.

Teoretic, avem deputați și senatori, practic… vă lăsăm pe voi să decideți.

ActualMM

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA