AcasăEvenimentȘPAGA ÎN VĂMI – Aproape 50 de polițiști de frontieră au fost...

ȘPAGA ÎN VĂMI – Aproape 50 de polițiști de frontieră au fost condamnați la câte cinci ani de pușcărie cu executare

spot_img

DISTRIBUIȚI

Fostul șef al Vămii Siret, Comisar de poliție Aurel Anea, a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție la cinci ani închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și constituire de grup infracțional organizat. Tot la cinci ani închisoare au fost condamnați și alți 47 de polițiști de frontieră de la Punctul de Trecere a Frontierei. Alții au primit câte 2 ani închisoare cu suspendare. În total sunt 247 de ani de pușcărie, adică un sfert de mileniu! Decizia instanței este definitivă.

În acest dosar, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a 62 de ofițeri și agenți de poliție de frontieră din cadrul PTF Siret, județul Suceava, precum și a patru lucrători vamali din cadrul Biroului Vamal Siret.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis în 2011, în sarcina inculpaților s-au reținut infracțiuni de luare de mită, dare de mită în formă continuată și constituire – aderare – sprijinire a unui grup infracțional organizat.

Conform procurorilor, în perioada septembrie 2010 – ianuarie 2011, cei 62 de polițiști de frontieră au pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, suma totală de peste 3,6 milioane lei și alte bunuri de la persoanele care au tranzitat frontiera, în scopul de a nu-și îndeplini atribuțiile de serviciu privind controlul la frontieră și a le permite introducerea în România a unor bunuri, în general țigări din Ucraina, peste limita legală admisă.

DNA preciza că banii colectați de la cetățenii care tranzitau punctul de frontieră erau ascunși în diverse locuri din incinta PTF Siret, mai ales în mobilierul Laboratorului criminalistic, iar la finalul turei erau împărțiți conform unor cote stabilite, fiecare primind, prin redistribuire, o parte din mita încasată în cursul turei. Sumele erau cuprinse între 8.000 de lei și 25.000 de lei, în funcție de riscul asumat și de ‘încasările’ realizate.

Totodată, în perioada decembrie 2010 – ianuarie 2011, Simion Coroliuc, Nicu  Cezar Schipor, Sorin Constantin Șclădan și Lazăr Ungureanu, în calitate de lucrători vamali (șefi de tură), i-au dat lui Aurel Anea, șef al PTF Siret, aproximativ 24.000 lei, pentru ca acesta să nu-și îndeplinească atribuțiile de serviciu privind controlul la frontieră și urmărirea respectării legii de către întregul personal din punctul de trecere a frontierei.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA