spot_img
AcasăActualitateSocialSOLUȚII TINERE LA PROBLEME BĂTRÂNE – Consiliul Județean va ceda Castelul Pocol...

SOLUȚII TINERE LA PROBLEME BĂTRÂNE – Consiliul Județean va ceda Castelul Pocol Primăriei Baia Mare

DISTRIBUIȚI

Imobilul din cartierul Valea Borcutului, cunoscut sub numele de Castelul Pocol, va trece în patrimoniul primărie. Imobilul respectiv se află în administrarea Consiliului Județean, iar încercările instituției de a găsi fonduri financiare pentru reabilitarea lui au fost sortite eșecului.

Intenția administrației municipale este să reabiliteze clădirea și terenul din preajmă, astfel încât obiectivul să redevină unul emblematic pentru Baia Mare, fiind un reper deosebit de important în proiectul strategic prin care urbea noastră încearcă să devină Capitală Culturală Europeană în 2021.  Să nu uităm că pe lângă legendele țesute în jurul imobilului ce a aparținut omului de afaceri Alexandru Pocol, venit aici din Letca Sălajului, la începutul secolului trecut marele istoric Nicolae Iorga a fost oaspete de onoare al domeniului.

 

Zamfir Ciceu, președintele Consiliului Județean și-a dat acordul de principiu, astfel că cele două instituții implicate urmează să facă demersurile legale în vederea transferării imobilului către noul stăpân.

”Vorbim de un imobil de patrimoniu, un imobil care necesită o reabilitare amplă și vreau să propun consilierilor locali, in principiu, ca la începutul lunii iulie când vom avea rectificarea bugetara să aprobăm sumele necesare pentru realizarea studiului de fezabilitate, pentru reabilitarea acestui imobil emblematic pentru municipiul Baia Mare și, bineînțeles, pentru a putea să fim pregătiți de accesarea fondurilor europene pentru reabilitare. Scopul pentru care dorim să preluăm acest imobil este unul cultural. Vrem să realizăm acolo un centru cultural în raport cu proiectul nostru strategic de a deveni Capitală Culturală Europeană în 2021”, a declarat Cătălin Cherecheș .

“Starea acestei clădiri, emblematice de altfel, nu este printre cele mai bune datorită mai multor factori. Ne-am gândit ce putem face cu acest imobil care, pe lângă faptul că se degradează, mai poate fi un pericol pentru copiii care se joacă pe acolo și după mai multe consultări, mai multe discuții am răspuns printr-o adresă prin care, cel puțin la nivelul conducerii executive a Consiliului Județean, ne-am exprimat acordul pentru transmiterea lui în administrarea municipiului Baia Mare”, a declarat Zamfir Ciceu.

”De câțiva ani aștept răspunsuri tinerești la probleme foarte batrâne. Problema Castelului Pocol deja a îmbătrânit. În vremurile celelalte nici nu se punea problema să reabilităm castele, case ale celor mai înstăriți iar după ce s-au dezghețat lucrurile s-au deschis și niște ceruri ale patriei și după acea ne-au presat alte elemente, astfel încât, într-o vreme, parcă eram bucuroși că nu e pustie clădirea și pe acolo mai mișunau niște copii”, a spus Teodor Ardelean, consilier local.

Grigore Ciascai

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA