Șoarecii se mută rapid și fără pic de rușine în casele oamenilor, imediat ce constată că pot găsi acolo condiții de hrană, căldură sau adăpost. Ei se reproduc foarte repede și cea mai mare problemă este faptul că pot răspândi boli.
De asemenea, dacă ne gândim la modul în care interacționează cu lucrurile din jurul lor, putem spune că șoarecii, adesea provoacă și daune rozând lemnul, cărțile sau jucăriile, ori pătrunzând în dulapuri în căutare de alimente și rozând pungi de depozitare sau recipiente de plastic. Iar colac peste pupăză, lasă pretutindeni urme de urină și fecale, care conțin bacterii și viruși.
În țara noastră cel puțin, problema șoarecilor nu este o problemă atât de rară pe cât ne-am dori, însă, din fericire, există o mulțime de modalități prin care te poți lupta cu aceste mici și încăpățânate rozătoare.
5 Moduri prin care să scapi de șoareci
Șoarecii pot pătrunde prin cele mai înguste spații datorită dimensiunilor foarte mici. De aceea, mai ales dacă locuiești la casă, sau la parterul unui bloc, trebuie să ai grijă să sigilezi chiar și cele mai mici găuri ca să nu dai voie șoarecilor să intre înăuntru. Pe de altă parte, dacă te confrunți deja cu o invazie de șoareci, ar fi bine să cunoști locurile preferate ale acestora pentru a acționa mai ușor împotriva lor și apoi să pui în aplicare metoda potrivită din cele de mai jos, în funcție de gradul de infestare:
#1 Cumpără o pisică
Dacă nimeni din familia ta nu are alergii la pisici, atunci s-ar putea să fie o idee foarte bună să-ți iei o pisică ca să scapi de șoareci, mai ales dacă locuiești într-o zonă rurală. Pe lângă faptul că este absolut adorabilă, o pisică este o soluție eficientă împotriva rozătoarelor. Ai grijă doar să-ți iei o pisică obișnuită să alerge după pradă și nu una care nu s-a luptat niciodată cu un șoricel, ci a fost mereu răsfățată de stăpânii ei numai cu bunătăți.
#2 Folosește uleiuri esențiale și plante aromatice
Există unele uleiuri esențiale și plante aromatice care pot ține șoarecii la distanță. Bineînțeles, utilizarea unor astfel de lucruri nu este o metodă de deratizare propriu-zisă, însă poate avea efecte pozitive ca metodă de prevenție.
#3 Pune capcane
Dacă problema este un singur șoarece și vrei să scapi de el fără violență, o poți face instalând o capcană care să nu-l rănească, ci doar să-l prindă ca apoi să-l poți elibera undeva departe de locuința ta. Pentru o astfel de capcană nu ai nevoie de prea multe lucruri și în funcție de complexitatea ei, o poți încropi chiar și cu ce ai prin casă. Încearcă de exemplu o capcană formată dintr-un ciob de geam pe care să așezi un castron sprijinit de un obiect rotund și sub el o gustare delicioasă pentru șoareci. Astfel, când micul tău inamic va intra dedesubt să se ospăteze, castronul se va dezechilibra și îl va prinde înăuntru. Iar când se va întâmpla acest lucru, tu vei putea verifica dacă șoarecele s-a prins sau nu înăuntru uitându-de prin geam în interiorul castronului.
#4 Blochează toate căile de acces cu bandă adezivă
Odată ce ai identificat câteva din căile de acces ale rozătoarelor care îți dau bătăi de cap, poți folosi bandă adezivă pentru a-i prinde pe micii infractori. Indiferent dacă este vorba de o gaură în perete, o conductă sau o crăpătură în mobilă, banda adezivă se poate dovedi foarte folositoare în lupta cu rozătoarele.
#5 Apelează la ajutor profesional
Nu întotdeauna te poți lupta cu rozătoarele singur și nici nu trebuie s-o faci dacă gradul de infestare este mare. Când rozătoarele s-au transformat într-o reală problemă pentru tine, apelează la experți în domeniu, precum companiaddd.ro. Aceștia vor elimina rapid rozătoarele pentru tine și îți vor oferi soluții de durată, pentru ca tu și familia ta să vă puteți bucura de un confort sporit și trăi în deplină siguranță.