AcasăActualitateSLAB SĂ FII, NOROC SĂ AI! - România merge la Cupa Mondială...

SLAB SĂ FII, NOROC SĂ AI! – România merge la Cupa Mondială datorită unui miracol

spot_img

DISTRIBUIȚI

SLAB SĂ FII, NOROC SĂ AI! România s-a calificat pe ultima sută de metri la Cupa Mondială de rugby de anul viitor şi rămâne printre naţionalele prezente la toate ediţiile competiţiei. „Stejarii” aveau nevoie de un miracol pentru a prinde locul 2 în Rugby Europe Championship înaintea ultimei etape a ediţiei 2018 a competiţiei.

România juca pe terenul câştigătoarei REC 2018, Georgia, în timp ce Spania avea meci în fieful codaşei Belgia. România a pierdut la Tbilisi, scor 16-25, însă a beneficiat de un ajutor neaşteptat de la Bruxelles, unde Belgia a învins Spania cu 18-10, într-un meci arbitrat de românul Vlad Iordăchescu, şi a permis „tricolorilor” să încheie actuala ediţie a Rugby Europe Championship pe locul 2, în faţa ibericilor, calificant direct la CM.

Belgia avea o victorie şi trei înfrângeri înaintea meciului de azi şi pierduse etapa trecută cu un categoric 12-62, la Buzău, contra României. Rezultatul înregistrat la Bruxelles este unul la care aproape nimeni nu se aştepta în condiţiile în care ibericii erau văzuţi mari favoriţi.

Ibericii au avut o șansă istorică, însă n-au putut să-i doboare în deplasare pe belgieni. Au fost conduși pe toată durata partidei, avansul gazdelor ducându-se la 15 puncte. Cu 10 minute înainte de final, spaniolii s-au apropiat la numai 5 lungimi și aveau nevoie de un eseu pentru a întoarce partida. Vincent Hart a fost însă eroul belgienilor și a mai adus încă trei puncte care au închis partida. Spaniolii și-au ieșit din minți la finalul partidei și l-au alergat pe arbitrul român care a condus partida. Acesta a trebuit să fie escortat de pe teren pentru ca ibericii să nu ajungă la el.

Partida de pe stadionul Dinamo din Tbilisi, a fost una echilibrată şi extrem de disputată, ”Stejarii” arătând mult mai multă determinare, în special în prima repriză, decât în partidele cu Spania şi Rusia, georgienii fiindu-ne însă net superiori în jocul la grămadă pe tot parcursul confruntării.

Scorul a fost deschis de gazde printr-o lovitură de penalitate transformată de Soso Matiaşvili, în minutul 6, însă Florin Vlaicu a egalat prin acelaşi procedeu în minutul 9.

A urmat o perioadă în care tricolorii au ieşit curajos la atac, însă în minutul 19 Ionel Badiu a văzut cartonaşul galben şi a fost eliminat temporar. Cu toate acestea, ”Stejarii” nu au cedat şi Johanes Van Heerden a fost foarte aproape de eseu scăpând mingea în faţă la doar câţiva centimetri de terenul de ţintă advers. Jocul a curs în continuare spre buturile georgiene şi la o tuşă în 5 metri, tricolorii au rulat un mol în terenul de ţintă al gazdelor însă arbitrul nu a validat eseul.

În minutul 30, georgienii au izbutit prima încercare, prin Laşa Lomidze, transformată de Matiaşvili. Scorul la pauză a fost însă 10-8, Vlaicu transformând în ultimele secunde ale primului mitan o lovitură de pedeapsă.

Lelos a început în forţă repriza a doua, şi în minutul 42, Anzor Sicinava a reuşit al doilea eseu al gazdelor, după o eroare uriaşă a lui Cătălin Fercu, transformat de Matiaşvili. După alte cinci minute, acelaşi Matiaşvili a mai adus 3 puncte pentru Georgia, prin concretizarea unei noi lovituri de pedeapsă, scorul devenind 20-6, în condiţiile în care Van Heerden a văzut şi el un cartonaş galben, fiind eliminat temporar.

În minutul 62, Vlaicu a mai pus trei puncte pe tabela de marcaj în dreptul tricolorilor printr-o lovitură de pedeapsă, replica georgienilor venind destul de repede, prin eseul lui Kaha Asieşvili, netransformat.

Finalul de meci a aparţinut naţionalei României, care în ultimul minut a izbutit primul şi singurul eseu, prin Andrei Rădoi, transformat de Vlaicu, scorul final fiind 25-16.

În urma succesului obţinut, Georgia, calificată la CM 2019 încă de la Mondialul din Anglia din 2015, a cucerit titlul de campioană a turneului REIC 2018 şi trofeul ”Antim Ivireanu”, care se acordă câştigătoarei din meciul direct dintre cele două naţionale, în timp ce ”Stejarii”, deşi învinşi, au obţinut o nesperată calificare directă la CM 2019 trimiţând Spania, ocupanta locului 3 în clasamentul competiţiei, la baraj.

Echipa României a fost:
1.Ionel Badiu (Timişoara Saracens), 2.Eugen Căpăţână (Timişoara Saracens), 3.Alexandru Ţăruş (Sale Sharks), 4.Johan Van Heerden (CSM Bucureşti), 5.Valentin Popârlan (Timişoara Saracens), 6.Dumani Mtya (CSM Ştiinţa Baia Mare), 7.Kuselo Moyake (Steaua Bucureşti), 8.Stelian Burcea (CSM Bucureşti cpt.), 9.Florin Surugiu (Steaua Bucureşti), 10.Jack Umaga (Timişoara Saracens), 11.Ionuţ Dumitru (Steaua Bucureşti), 12. Florin Vlaicu (Steaua Bucureşti) 13.Paula Kinikinilau (CSM Bucureşti), 14. Tangimana Fonovai (Timişoara Saracens), 15.Cătălin Fercu (Timişoara Saracens)
Rezerve: 16.Andrei Rădoi (Timişoara Saracens), 17. Mihăiţă Lazăr (Castres), 18. Constantin Pristaviţă (Ştiinţa Baia Mare), 19.Adrian Motoc (Racing 92), 20. Cristian Chirică ( CSM Ştiinţa Baia Mare), 21. Valentin Calafeteanu (CSM Bucureşti), 22.Sione Fakaosilea (Ştiinţa Baia Mare), 23.Marius Simionescu (Timişoara Saracens).

„Stejarii” vor face parte din grupa A la Cupa Mondială de anul viitor, alături de Irlanda, Scoţia, Japonia şi o echipă venită din barajele de calificare (Spania, Portugalia sau Samoa), play-off-uri unde am fi ajuns şi noi fără ajutorul Belgiei.

România va debuta la CM chiar contra ţării gazdă a competiţiei, Japonia, pe 20 septembrie.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA