AcasăActualitateSISTEMELE FOTOVOLTAICE - Ce înseamnă, ce fel de sistem necesită o casă...

SISTEMELE FOTOVOLTAICE – Ce înseamnă, ce fel de sistem necesită o casă cu consum mediu și cât de mult scad facturile la energia electrică

spot_img

DISTRIBUIȚI

Explozia prețurilor la energia electrică îndeamnă tot mai mulți români să caute soluții alternative pentru a-și reduce costurile. Schimbatul becurilor cu unele economice și până la construirea de locuințe cât mai sustenabile din punct de vedere energetic sunt doar câteva dintre practicile întâlnite mai nou. Însă, o dată cu schema de ajutor oferită de către stat pentru cei care doresc să treacă la “energie verde”, o mare parte din cetățeni au început să se îndrepte spre sistemele fotovoltaice. Cu toate acestea, mulți dintre noi avem o oarecare reținere cu privire la costurile instalării unor astfel de sisteme, respectiv dacă și în cât timp ne putem recupera investiția.

Pentru a ne răspunde unor întrebări despre felul în care devenim independenți energetic și alte chestiuni ce țin de energia verde am discutat cu Alexandru Ardelean, reprezentantul Green Seiro în Maramureș, o firmă recunoscută la nivel național a cărei activitate principală este tocmai instalarea de sisteme fotovoltaice.

Î: În ce ar consta un sistem fotovoltaic care să acopere nevoile unei case cu o familie, cu un consum mediu de energie electrică?

A. Ardelean: În primul rând, trebuie să luăm în calcul instalarea unui sistem fotovoltaic care să acopere consumul de energie electrică necesară acelei case. Să luăm ca exemplu un consum mediu de 200kW/lună, cât am eu. Dacă îmi doresc să acopăr în întregime acel consum, chiar și pe timp de iarnă, atunci ar fii necesar un sistem de 5kW putere instalată. Acest sistem ar produce în medie, lunar, 450kW. Pe timp de iarnă producția va fi cuprinsă între 250-150kW/lună ( noiembrie – februarie), iar în restul anului producția va fi mai mare. Astfel, se poate face o compensare între ceea ce injectezi în rețea și ceea ce iei din rețea. Dacă dorești să faci o investiție putin mai mică, poți opta pentru un sistem cu 3kW putere instalată, iar atunci productivitatea lui estimata lunar  ar fii 350 kW. La fel ca în cazul celui de 5kW, ceea ce produci pe timpul verii și-l injectezi în rețea se compensează și îți acoperă practic ceea ce ai de achitat furnizorului de energie pe timp de iarnă. Sigur, contează și cum utilizezi electrocasnicele care au un consum mare de energie.

Î: Este adevărat că, deși optezi pentru un sistem fotovoltaic care îți acoperă necesarul de energie electrică zilnic, ești în continuare nevoit să semnezi un contract cu un furnizor și să fi conectat la rețea?

A. Ardelean: Depinde de ce dorește clientul și ce așteptări are de la acel sistem. Dacă disctuăm de un sistem fotovoltaic off-grid (cu stocare în baterii), nu. Personal, consider mai avantajos sistemul on-grid (injectare în rețea), dacă beneficiarul dorește să injecteze surplusul produs undeva. În acest caz, da, este obligat (n.r. să fie conectat la rețea) și atunci va trebui să își facă un dosar de prosumator. Dar, revenind, dacă dorește un sistem fotovoltaic cu stocare în baterii, nu mai e obligat să fie conectat la rețea.

Î: Cu ce procent scad facturile la energia electrică, după instalarea unui sistem fotovoltaic?

A. Ardelean: Putem să estimăm o scădere de cel puțin 50% a facturilor la electricitate, estimarea fiind făcută la pragul minim. În general, și aici vorbesc din experiența proprie, prin prisma clienților noștri, depășește 50%. Însă, revin aici la răspunsul dat mai sus: ține foarte mult și de consumator, cum își gestionează consumul. Dacă folosești în timpul zilei electrocasnicele care au un consum mare de energie electrică, atunci ceea ce îți produce sistemul în timp real se consumă în timp real, iar, după caz, surplusul se injectează în rețea. Ca de exemplu, dacă ai o mașină de spălat vase și o folosești în timpul nopții, atunci energia electrică necesară va fi luată din rețea și vei plăti furnizorului pentru aceasta, iar ceea ce injectează sistemul fotovoltaic în rețea, în timpul zilei, nu are aceeași valoare în acest moment ca și prețurile cu care vând furnizorii.

Băimărenii și maramureșenii interesați să devină independenți energetic pot apela la reprezentantul zonal al Green Seiro, pentru mai multe informații și oferte: 0787755134 sau 0729303030, ori prin mesaj pe paginile de Facebook Sisteme Fotovoltaice Maramureș sau Green Seiro.

ActualMM

loading...

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. Citez din articol: <>. Cine a scris articolul ar trebui sa stie sa scrie corect. Daca nu stie, sa faca alta meserie.

    Corect este: <>.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA