AcasăActualitateSIMBOL - Memorialul Sighet a primit Marca Patrimoniului European

SIMBOL – Memorialul Sighet a primit Marca Patrimoniului European

spot_img

DISTRIBUIȚI

SIMBOL Memorialul Sighet este unul dintre cele nouă situri care marchează sau simbolizează lupta pentru istoria, integrarea, idealurile și valorile europene selectate pentru a primi titlul de patrimoniu cultural european (European Cultural Label).

Selecția a fost anunțată înaintea lansării Anului european al patrimoniului cultural la Forumul Cultural European. Celelalte sunt: siturile de patrimoniu muzical din Leipzig (Germania); complexul sinagogal de pe strada Dohány (Ungaria); Fortul Cadine (Italia); Biserica Javorca (Slovenia); fostul lagăr Natzweiler și lagărele adiacente (Franța și Germania); Bois du Cazier (Belgia); satul Schengen (Luxemburg) și Tratatul de la Maastricht (Olanda). Comisia va desemna siturile în mod oficial în luna februarie 2018, iar ceremonia oficială va avea loc în luna martie.

„Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet este o instituție a memoriei care își propune să lege cele două Europe, de Est și de Vest, printr-o reală cunoaștere reciprocă. Nu putem să visăm la o Europă unită decât în măsura în care vom fi în stare să ne unim nu numai politicile, ci și obsesiile. Iar pentru Europa de Est, deci și pentru România, una dintre aceste obsesii este cea a suferinței pe care a îndurat-o în perioada comunistă și pe care o aduce ca pe o zestre patrimoniului european comun. Pentru că suferința este un patrimoniu. Trauma ultimei jumătăți a secolului trecut este transformată astfel într-un argument al unității Europei, suferința îndurată de fiecare fiind integrată patrimoniului comun.

Prin acordarea Memorialului de la Sighet a atât de înaltei distincții Marca Patrimoniului European, se produce în mod simbolic această profundă integrare nu numai a ideilor, ci și a amintirilor, și o reală recunoaștere a valorilor prin care ne înrudim.

Apartenența Memorialului la familia de situri care dețin Marca Patrimoniului European ne va ajuta să continuăm să prezentăm lupta pentru democrație și libertate a modelelor umane, morale și politice care sunt prezentate în Memorial și să promovăm necesitatea respectării unor idealuri și valori democratice comune prin cunoașterea experiențelor traumatice recente prin care Europa a trecut în secolul XX. Primul Memorial al Victimelor Comunismului și al Rezistenței, realizat în România sub egida Consiliului Europei, nu este un drum spre trecut, este un drum care trece prin prezent pentru a ajunge în viitor, iar Marca Patrimoniului European este cel mai frumos dar pe care puteam să-l primim în ajunul aniversării de 25 de ani de la înființare“, ne-a declarat Ana Blandiana, fondatoarea Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței.

Comisarul european pentru Educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, a menționat: „Aștept cu nerăbdare să sărbătoresc cele nouă situri ce vor fi adăugate pe listă în timpul Anului european al patrimoniului cultural în 2018“.

Cheltuielile materiale pentru proiectarea și construirea Spațiului de Reculegere și Rugăciune au fost suportate de către Mihai Cârciog din Londra, care rămâne până în prezent principalul donator al Memorialului. Tot el a oferit anual și 30 de burse pentru ca tinerii să poată merge la Sighet și să învețe despre istoria suferinței românești. (cotidianul.ro)

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA