AcasăActualitateSIGURANŢĂ ÎN VACANŢĂ - Ce recomandă poliţiştii elevilor pe perioada vacanţei

SIGURANŢĂ ÎN VACANŢĂ – Ce recomandă poliţiştii elevilor pe perioada vacanţei

spot_img

DISTRIBUIȚI

SIGURANŢĂ ÎN VACANŢĂ Siguranţa elevilor reprezintă o prioritate pentru poliţişti atât pe timpul anului şcolar cât şi pe perioada vacanţelor şcolare.

Vacanţa de vară, prin specificitatea ei, implică deplasarea copiilor în zone de agrement, petrecerea unor perioade de timp mai mari fără supraveghere, ceea ce poate genera o creştere a numărului de minori victime sau autori ai unor infracţiuni.

Pentru ca vacanţa copiilor să nu fie umbrită de anumite incidente, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş le transmite acestora câteva sfaturi preventive, uşor de adoptat şi respectat:

Dacă sunteţi singuri acasă nu deschideţi niciodată uşa necunoscuţilor şi nu spuneţi persoanelor străine care sună la telefon că sunteţi singuri acasă.

Dacă ieşiţi la joacă:

• Înainte de a pleca undeva, anunţaţi-vă părinţii sau bunicii, spunându-le unde mergeţi, cu cine şi când vă întoarceţi;
• Nu afişaţi, la vedere, cheia de la intrare în locuinţă, bani, bijuterii sau telefonul mobil;
• Nu vă îndepărtaţi de locurile pe care le cunoașteţi, s-ar putea să nu mai știţi să vă întoarceţi;
• Joaca în stradă este periculoasă! Găsiţi alte locuri de joacă iar atunci când ieşiţi cu bicicleta sau rolele, aveţi mare grijă pe unde mergeţi. În niciun caz pe şosea!
• Traversaţi strada doar pe la trecerile semnalizate corespunzător şi doar pe culoarea verde a semaforului! Acordaţi prioritate ambulanţelor, autospecialelor poliţiei şi pompierilor când acestea au semnalele luminoase şi acustice în funcţiune, chiar dacă culoarea semaforului vă permite traversarea!
• Nu plecaţi niciodată cu persoane străine, chiar dacă vă promit ca vă vor da bani sau un cadou.

Atunci când plecaţi cu părinţii/rudele în vacanţă, în locuri aglomerate nu vă îndepărtaţi de aceştia şi asigurați-vă că știţi numele, numărul de telefon al părinților/rudelor și numele hotelului în care staţi. În cazul în care v-aţi rătăcit staţi într-un loc unde puteţi fi văzuţi sau apelaţi la un polițist, salvamar sau un adult însoțit de un copil.

Dacă alegeţi însă ca cea mai mare parte a timpului din vacanţă să o petreceţi în lumea virtuală, respectați recomandările în privința navigării pe internet – ele sunt făcute pentru siguranţa voastră:

– Nu daţi niciodată date personale (nume, adresa) sau fotografia celor cu care corespondaţi pe internet şi nu stabiliţi întâlniri cu persoane pe care le cunoașteţi doar de pe internet;
– Niciodată nu achiziționați produse de pe internet fără știrea sau încuviințarea părinților;
– Evitaţi să postaţi pe internet fotografii care să vă surprindă în ipostaze indecente; ele pot fi folosite mai devreme sau mai târziu, pentru a vă face rău vouă sau celor apropiaţi;
– Ţineţi cont că nu tot ceea ce citiţi sau vedeţi pe internet este adevărat!

Pentru orice stare de pericol în care vă aflaţi, apelaţi cu încredere 112 – număr unic pentru apeluri de urgenţă!

Poliţiştii urează tuturor elevilor o vacanţă plăcută şi plină de distracţii!

Informaţii furnizate de IPJ Maramureş

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA