AcasăActualitateSocialSIGURANȚA LOCUINȚEI – Montarea detectoarelor de gaze şi fum ar putea deveni...

SIGURANȚA LOCUINȚEI – Montarea detectoarelor de gaze şi fum ar putea deveni obligatorie

spot_img

DISTRIBUIȚI

Specialiştii în situaţii de urgenţă recomandă populaţiei să monteze detectoare de gaze şi fum în locuinţe. Secretarul de stat în MAI Raed Arafat avertizează că orice improvizaţie poate ucide, cetăţenii fiind îndemnaţi ca în pragul anotimpului rece să cureţe coşurile şi să se asigure că instalaţia de gaze şi curent electric nu prezintă nereguli.

În pragul anotimpului rece, autorităţile şi specialiştii în situaţii de urgenţă recomandă populaţiei să-şi ia măsuri de prevenire a incendiilor sau a situaţiilor în care gazele emanate de instalaţiile de încălzire improvizate pot duce la situaţii tragice. „Cel mai ieftin lucru este să previi, iar cel mai scump să pierzi oameni, copii, bunuri materiale”, a declarat secretarul de stat în MAI Raed Arafat, prezent la înnoirea parteneriatului între Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi E.ON România.

Secretarul de stat recomandă astfel populaţiei să monteze detectoare de gaze şi fum în locuinţe şi să nu facă improvizaţii la instalaţia de încălzire sau electrică. Potrivit domnului Arafat, pe viitor instalarea unor astfel de detectoare ar putea fi obligatorie, mai ales că în alte ţări s-a dovedit statistic faptul că montarea detectoarelor de fum şi gaz în locuinţe a redus semnificativ numărul deceselor.
Prezent la acelaşi eveniment, şeful IGSU Bucureşti, Gabriel Duduc, a spus că primul gest în caz de incendiu, indiferent de cauză, trebuie să fie apelarea de urgenţă a numărului de telefon 112. În cazul incendiilor de curent nu trebuie folosită apa, oamenii vor opri alimentarea cu curent electric şi se vor îndepărta de zona afectată până la sosirea echipelor de intervenţie, potrivit şefului IGSU Bucureşti. În cazurile în care în casă se simte miros de gaz, locuitorii nu trebuie să apese întrerupătorul sau să aprindă brichete sau chibrituri, ci să deschidă larg ferestrele pentru aerisire şi să părăsească încăperea.

Timp de trei ani, două  milioane de români au fost implicaţi în campaniile derulate în comun de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi E.ON România, la nivel naţional constatându-se o reducere cu peste 500 a numărului de incendii la locuinţe, iar cel al victimelor acestora s-a redus cu aproape 100.

Recomandările specialiştilor în situaţii de urgenţă pentru sezonul rece:

– sobele trebuie obligatoriu verificate, curăţate şi reparate de persoane specializate şi autorizate;
– în fața ușilor sobelor, pardoseala combustibilă va fi protejată cu o tablă cu dimensiunile de 50 x 70 cm, asigurându-se astfel protecţia faţă de căderea accidentală direct pe podea a jarului sau lemnelor aprinse;
– evitați supraîncălzirea sobelor;
– noaptea nu se va încărca soba cu lemne, iar la sobele cu gaze naturale nu se va lăsa arzătorul aprins;
– coșurile, burlanele și canalele de fum vor fi obligatoriu verificate, curăţate şi reparate cel puțin o dată pe an;
– în podul casei, coşul de fum va fi obligatoriu tencuit, pentru a nu prezenta fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere;
– se vor utiliza întrerupătoare, prize sau cabluri electrice fără defecţiuni sau improvizații;
– se va evita suprasolicitarea instalațiilor electrice;
– cenușa și jarul provenite de la sobe vor fi depozitate într-un loc special amenajat și se va stinge cu apă;
– verificarea etanșeității buteliei de aragaz și a instalației de alimentare cu gaze se va face cu apă și săpun;
– se vor utiliza pentru încălzirea camerelor de locuit numai aparate electrice omologate. (Oana Nistor)

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA