AcasăActualitateSocialSiguranţa copiilor este mereu în atenţia poliţiştilor maramureşeni

Siguranţa copiilor este mereu în atenţia poliţiştilor maramureşeni

spot_img

DISTRIBUIȚI

Încă 400 de elevi băimăreni au primit recomandări preventive din partea poliţiştilor, în cadrul campaniei de informare în rândul elevilor ce se derulează în aceste zile. Ieri, 12 iunie, a fost rândul elevilor Colegiului Economic „Nicolae Titulescu” şi  celor de la Şcolile Gimnaziale „Alexandru Ivasiuc” şi nr.18.

Poliţiştii au abordat o tematică diversă, referitoare la prevenirea absenteismului şi abandonului şcolar, creşterea gradului de siguranţă al elevilor prin prevenirea faptelor cu violenţă, a consumului de etnobotanice şi teme de educaţie rutieră.

Poliţiştii le-au prezentat elevilor şi consecinţele comiterii de infracţiuni, riscurile unui comportament violent şi, pentru că urmează vacanţa de vară, cu cei mai mici, poliţiştii au discutat despre măsurile de siguranţă pe care copiii trebuie să le ia atunci când sunt singuri acasă sau la locul de joacă.

Răspunderea penală a minorilor

Prezentăm câteva din prevederile legale care reglementează răspunderea penală a minorilor, astfel încât acestea să fie cunoscute de tutorii şi reprezentanţii legali ai acestora.

Minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal. Minorul care are vârsta între 14 şi 16 ani răspunde penal, numai dacă se dovedeşte că a săvârşit fapta cu discernământ. Minorul care a împlinit vârsta de 16 ani răspunde penal.

Faţă de minorul care răspunde penal se poate lua o măsură educativă ori i se poate aplica o pedeapsă. La alegerea sancţiunii se ţine seama de gradul de pericol social al faptei, de starea fizică, de dezvoltarea intelectuală şi morală, de comportarea lui, de condiţiile în care a fost crescut şi în care a trăit şi de orice alte elemente de natură să caracterizeze persoana minorului.

Pedeapsa se aplică numai dacă se apreciază că luarea unei măsuri educative nu este suficientă pentru îndreptarea minorului.

Măsurile educative care se pot lua faţă de minori sunt :

a) mustrarea

b) libertatea supravegheată

c) internarea într-un centru de reeducare

d) internarea într-un institut medical-educativ

Pedepsele ce se pot aplica minorului sunt închisoarea sau amenda prevăzute de lege pentru infracţiunea săvârşită. Limitele pedepselor se reduc la jumătate. În urma reducerii, în nici un caz minimul pedepsei nu va depăşi 5 ani.

Când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă, se aplică minorului închisoarea de la 5 la 20 ani.

În scopul asigurării unei protecţii sporite pentru minori şi prevenirii comiterii de infracţiuni asupra acestora, Codul Penal prevede sancţiuni distincte în cazurile în care faptele au fost săvârşite în prezenţa sau asupra unui minor. Astfel, aceste situaţii sunt considerate ca agravante, drept urmare pedepsele aplicate autorilor fiind mai mari.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA