SFINŢIRE Sărbătoare mare la Petrova, duminică, 16 iulie. A fost târnosit Paraclisul Mănăstirii Petrova din demisolul noii biserici a mănăstirii.
Slujba târnosirii a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Iustin, episcopul Maramureşului şi Sătmarului, înconjurat de un sobor de preoţi. Paraclisul a primit ca ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, cinstit în 27 iulie.
Oficiată după toată rânduiala Bisericii Ortodoxe, Sfânta Slujbă a târnosirii Paraclisului bisericii Mănăstirii Petrova a fost mult aşteptată de obştea mănăstirii, cât şi de credincioşii din satele din jur.
La Slujba târnosirii a participat, alături de mai multe mii de credincioşi, şi primarul comunei Petrova, ing. Ioan Petrovai, care este un sprijinitor al sfântului aşezământ monahal încă dinaintea alegerii sale în această funcţie.
Credincioşii s-au rugat împreună cu ierarhul şi soborul de preoţi, atât în exteriorul bisericii, cât şi în interiorul ei, în genunchi.
Un alt moment important al târnosirii a fost ungerea cu Sfântul şi Marele Mir al interiorului paraclisului, a Sfântului Altar şi a proscomidiarului. După slujba târnosirii, miile de credincioşi prezenţi au trecut fiecare în parte prin Sfântul Altar şi s-au închinat în cele patru colţuri ale Sfintei Mese, fiind singura ocazie din viaţa mirenilor, mai ales a femeilor, când pot să intre în Sfântul Altar şi să se închine.
După oficierea Slujbei de târnosire, soborul şi credincioşii s-au îndreptat spre Altarul de Vară, unde Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească.
Altarul de Vară al Mănăstirii Petrova este o clădire de zid din cărămidă, cu o cupolă mare, cu Sfânta Masă, în jurul căreia pot sluji circa 50 de preoţi, iar lateral se află un loc pentru cântăreţii de la strană şi corurile care dau răspunsurile la Sfânta Liturghie, putând intra aici până la 70-80 de corişti.
Interiorul Altarului de Vară, inclusiv cupola, au fost pictate de preotul Virgil Jicărean, consilier eparhial, prezent şi el la Sfânta Liturghie.
Ca şi alte dăţi când Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a slujit la această mănăstire, şi acum s-a întâmplat o minune: ploaia anunţată de meteorologi s-a văzut cum înconjoară de jur împrejur mănăstirea şi nu se abate asupra credincioşilor care stăteau sub cerul liber.
Acelaşi lucru s-a întâmplat şi anul trecut, când a slujit aici a Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, iar credincioşii au observat norii grei care se apropiau de mănăstire aducând o ploaie puternică şi căderi masive de apă, dar peste mănăstire nu a plouat un strop.
Ploaia s-a apropiat până la câteva zeci de metri de clădirea mănăstirii (!), după care s-a îndepărtat peste pădurile din zonă, care se văd atât de frumos din Altarul de Vară, precum ai fi într-un avion.
Soborul a fost alcătuit din peste 30 de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial, Pr. Mihai Chira, protopopul de Vişeu, Pr. Vasile Aurel Pop, protopopul de Sighet, Arhim. Teofil Pop, stareţul Mănăstirii Moisei, Protos. Agaton Oprişan, stareţul Mănăstirii Petrova, Protos. Sofronie Perţa, stareţul Mănăstirii Dragomireşti, Pr. Viorel Bud, de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, Pr. militar Daniel Achim, preoţi de mir din parohiile Maramureşului Voievodal.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale Sfânta Treime din Baia Mare, dirijat de Prof. Dr. Cosmin Lauran. Mănăstirea Petrova este o mănăstire românească, în care se slujeşte în limbile română şi ucraineană, având în preajmă sate ucrainene şi credincioşi care vin şi se roagă aici.
În semn de înaltă apreciere pentru modul în care conduce şi edifică Mănăstirea Petrova, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a înmânat Părintelui Protosinghel Agaton Oprişan o Cruce şi Grama Episcopală, iar primarului comunei Petrova, ing. Ioan Petrovai, pentru felul cum ajută mănăstirea şi pentru faptul că a asfaltat drumul până la mănăstirea, cea mai înaltă distincţie a Episcopiei, „Crucea Voievodală Maramureşeană” pentru mireni.
Părintele stareţ Agaton a oferit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, pentru Muzeul Episcopiei, o icoană a Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon.
De asemenea, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a înmânat diplome de merit pentru cei 40 de copii şi îndrumătorii lor, care se află la mănăstire, în tabăra intitulată „Din dragoste de frumos”, un proiect al Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Sighetu Marmaţiei, paroh pr. Vasile Aurel Pop, protopopul de Sighet, preot slujitor Marcel Oprişan, coordonatorul taberei, împreună cu câţiva profesori. Această primă ediţie a taberei organizate de parohie se desfăşoară între 14-18 iulie 2017.
Informaţiii şi foto Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului