AcasăLifestyleSfaturi practice pentru o cultură de viță de vie profitabilă

Sfaturi practice pentru o cultură de viță de vie profitabilă

spot_img

DISTRIBUIȚI

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/gBdG886bLDY

 

Cultivarea viței de vie este considerată a fi dintotdeauna o ocupație nobilă, însă în același timp este și o activitate care presupune timp și dedicare. Dacă vrei să te bucuri de o cultură de viță de vie care să îți aducă profit, iată care sunt aspectele pe care ar trebui să le ai în vedere.

Folosește elemente de susținere potrivite

Vița de vie este una dintre plantele care se dezvoltă foarte mult pe înălțime. Fără o altoire eficientă și fără stâlpi de vie metalici care să asigure suportul necesar creșterii, aceasta nu ar putea rodi. De aceea specialiștii recomandă folosirea acestor elemente de susținere, cu ajutorul cărora se poate face dispunerea corectă a plantelor, aerisirea rândurilor și se poate indica direcția corectă de creștere a viței de vie.

 

În plus, structurile metalice de tipul stâlpilor și a arcadelor ajută foarte mult și la nivel vizual, mai ales dacă vorbim despre vița de vie cultivată pe suprafețe mici. Aceasta se poate dezvolta pe structurile metalice foarte bine încastrate la nivelul solului, pentru ca plantele să se poată bucura de lumina soarelui de care au atâta nevoie.

 

Vița de vie și strugurii necesită o expunere temeinică la razele soarelui, iar în ipoteza în care planta nu este îngrijită, atunci rezultatele se vor lăsa așteptate, iar afacerea nu va fi una profitabilă.

Alege corect solul pentru cultivare

Vița de vie este o plantă destul de pretențioasă în ceea ce privește solul și apa din acesta. Astfel, solurile bogate în humus, cu pH apropiat de valoarea de 7 și nu neapărat coezive sunt cea mai bună alegere pentru cultivare. În general vița de vie este cultivată pe spații întinse, cum ar fi câmpiile, acolo unde se pot bucura în voie de lumina soarelui, astfel încât via să fie roditoare.

Alege corect sistemele de irigare

În ciuda faptului că este o plantă iubitoare de soare, vița de vie are nevoie și de apă. Cum verile specifice țării noastre implică temperaturi deosebit de ridicate, este necesară implementarea unui sistem de irigare, fie prin aspersiune fie prin picurare.

 

Nu sunt recomandate plasele de umbrire sau alte sisteme de acoperire a viței de vie, pentru că acestea încetinesc creșterea, pot produce un ușor efect de seră și nici nu permit soarelui să ajute la dezvoltarea și coacerea fructelor.

 

Chiar și în ipoteza ploilor este necesară alegerea unui sistem de irigare potrivit pentru suprafețele cultivate, care să acopere necesarul de apă în lipsa precipitațiilor.

Realizează lucrările de întreținere la nivelul viei

Întreținerea viei este destul de complicată și de minuțioasă, însă cu ajutorul persoanelor care cunosc aceste detalii ea poate fi făcută în mod corect. Etapele care au în vedere întreținerea viței de vie sunt: irigarea solului, fertilizarea, aratul terenului, dezmușuroirea, tăierea, copcitul, legarea lăstarilor, altoirea și combaterea bolilor și a dăunătorilor.

Folosește substanțe potrivite pentru eliminarea dăunătorilor

Vița de vie se poate confrunta cu o multitudine de dăunători, astfel că eliminarea acestora va fi imperios necesară pentru a obține productivitate. Acarioza viței de vie, păianjenul roșu, mana, molia viței de vie, filoxera, cărăbușul de mai, fiecare dintre acești dăunători sau boli vor necesita soluții speciale pentru eliminare.

 

Este recomandat să ceri ajutorul specialiștilor pentru a alege substanțele potrivite pentru eliminarea dăunătorilor, având astfel grijă ca acestea să nu ajungă în sol, sau la nivelul fructelor, care pot fi pentru consum sau pentru producerea vinului.

 

Vița de vie este una dintre cele mai elegante tipuri de culturi. Zveltă, estetică și elegantă, mai ales prin prisma produsului finit, vița de vie este un simbol pentru țara noastră. Acestea sunt câteva dintre aspectele importante cu privire la îngrijirea viței de vie, iar prin acestea se poate transforma această activitate într-una cu adevărat profitabilă.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA