spot_img
AcasăActualitateSocialSfântul Ștefan este primul sfânt comun al Bisericilor Catolice și Ortodoxe

Sfântul Ștefan este primul sfânt comun al Bisericilor Catolice și Ortodoxe

spot_img

DISTRIBUIȚI

Sfântul Ștefan, sau Stephanus după Noul Testament, a fost un diacon elen, primul martir creștin, condamnat la moarte de autoritățile iudaice din Ierusalim. Din anul 560 osemintele sale s-ar afla împreună cu cele ale arhidiaconului roman Laurentius în cripta bisericii San Lorenzo fuori le Mura” din Roma.

Pe 27 decembrie, se face pomenirea Sfântului Ștefan. Acesta era iudeu de neam, din seminția lui Avraam (Fapte 7, 2). Numele de Ștefan este de origine greacă și înseamnă „coroană”. Când i s-au descoperit moaștele, pe mormântul său scria „chiliel”, care în limba ebraică înseamnă „cununa”, pentru că într-adevăr el a luat cel dintâi dintre creștini cununa muceniciei. Sfântul Ștefan era unul din cei 70 de ucenici, cel dintâi care a văzut cerurile deschise și pe Fiul Omului stând de-a dreapta lui Dumnezeu. În Sinedriu, Sfântul Ștefan a ținut o cuvântare, în care a arătat că Iisus Hristos este Mesia, cel prezis de profeți și că iudeii sunt vinovați pentru uciderea Lui. Furioși, evreii au cerut uciderea lui cu pietre. Martiriul Sfântului Ștefan a avut loc în valea lui Iosafat. Sfântul Ștefan diaconul este sărbătorit de creștinii romano-catolici, anglicani, reformați, evanghelici și unitarieni pe 26 decembrie, iar de cei ortodocși și greco-catolici pe 27 decembrie, acesta fiind primul sfânt comun al celor două Biserici, Catolică și Ortodoxă, după Marea Schismă.

Peste 400.000 de români poartă numele Sfântului Arhidiacon Ştefan

Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, 410.152 de cetăţeni români, dintre care 299.615 bărbaţi şi 110.537 femei, poartă numele Sfântului Arhidiacon Ştefan (27 decembrie). Din totalul româncelor, 76.836 se numesc Ştefania, 23.020 – Ştefana, 9.291 – Fănica, iar 350 – Fana.  Conform datelor furnizate de structura specializată a Ministerului Administraţiei şi Internelor, majoritatea bărbaţilor se numesc Ştefan (266.343), Istvan (19.016), Fănel (8.799), Ştefănel (3.204) sau Fane (581).

La mulţi ani celor care poartă numele Sfântului Ştefan!

Grigore Ciascai

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA