AcasăsiugariuSFÂNTA PARASCHEVA – Cele mai cunoscute tradiții pentru spor și sănătate în...

SFÂNTA PARASCHEVA – Cele mai cunoscute tradiții pentru spor și sănătate în această zi de sărbătoare

spot_img

DISTRIBUIȚI

SFÂNTA PARASCHEVA  Ziua de 14 octombrie, care marchează mijlocul toamnei și sfârșitul verii, este o sărbătoare creștin-ortodoxă în care credincioșii cinstesc moaștele Sfintei Parascheva. Totodată, această zi are semnificații deosebite în calendarul popular și, mai ales, în mediul rural unde se respectă anumite tradiții, specifice praznicului.

Credincioșii se închină la Cuvioasa pentru împlinirea dorințelor

Credincioşii se roagă în lăcaşuri de cult ortodoxe, biserici şi mănăstiri, pentru sănătatea lor și a copiilor, pentru a scăpa de pagubă şi de blesteme. În același timp, ei  prăznuiesc pentru prosperitate şi spor în gospodărie, în anul care urmează.

Hainele purtate de Cuvioasa sunt dăruite bisericilor ortodoxe

În fiecare an, Cuvioasa Parascheva poarte haine noi ; este vorba despre un ritual care se respectă după reguli stricte. În timpul când se împlineşte acest ritual, Catedrala Mitropolitană din Iaşi este închisă. Cu o zi înainte de Sfintele Paşte, veşmintul Cuvioasei se schimbă cu unul de culoare albă. Cuvioasa poartă noul strai până la praznicul Pogorârii Duhului Sfânt. Atunci, Cuvioasa primeşte alte veşminte cu care va rămâne îmbrăcată până la viitorul hram. Straiele Cuvioasei sunt confecționate în anumite mănăstiri din materiale speciale şi din catifea brodată, respectând anumite dimensiuni. Totdeauna, hainele purtate de Cuvioasa sunt dăruite bisericilor ortodoxe care poartă hramul său,  atât în ţara noastră, cât şi în străinătate.

Sărbătoarea trebuie respectată de gospodine

Praznicul Cuvioasei Parascheva este zi nelucrătoare. De aceea,  gospodinele nu trebuie să spele şi nici să arunce lături în curtea  gospodăriei : cine respectă această datină va fi protejat de Cuvioasa de boli de ochi şi de cap.

Rugăciuni în bisericile și mănăstirile cu hramul Cuvioasei

Credincioșii care nu pot merge în pelerinaj la moaștele Cuvioasei Parascheva la Iași este bine să se roage pentru sănătate și și pentru alungarea necazurilor, în bisericile sau mănăstirile din apropiere, mai ales în acele lăcașuri care poartă hramul Cuvioasei.

Citește mai multe, AICI.

Sursă foto.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA