Acasăsinucidere maramuresSesiunea de primăvară a Conferinței Episcopilor din România, Baia Mare 11-13 mai...

Sesiunea de primăvară a Conferinței Episcopilor din România, Baia Mare 11-13 mai 2013

DISTRIBUIȚI

În perioada 11-13 mai 2013 a avut loc la Baia Mare Sesiunea de primăvară a Conferinței Episcopilor din România, sub egida Anului Credinței. Sesiunea de lucru a fost găzduită de Eparhia greco-catolică de Baia Mare.

Episcopii romano-catolici și greco-catolici din România, precum și nunțiul apostolic în România E.S. Francisco-Javier Lozano au participat sâmbătă, 11 mai 2013, alături de pelerini din întreaga ţară, la tradiţionalul pelerinaj la „Cimitirul săracilor” unde odihnesc, printre atâtea morminte anonime, şi rămăşiţele pământeşti ale episcopilor catolici care şi-au dat viaţa pentru credinţă în închisoarea de la Sighet în timpul prigoanei comuniste: Valeriu Traian Frențiu, episcop greco-catolic de Oradea; Ioan Suciu, episcop greco-catolic, Administrator Apostolic al Arhidiecezei de Alba Iulia și Făgăraș; Tit Liviu Chinezu, episcop greco-catolic; Anton Durcovici, episcop romano-catolic de Iași. Pelerinajul a început în cursul dimineții cu o procesiune de la Muzeul Memorial Sighet înspre „Cimitirul Săracilor”, și a culminat cu celebrarea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii la cimitir.

„Exemplul martirilor noştri să ne întărească, fiindcă pe urmele Mântuitorului au transformat şi ei mormintele lor în locuri luminoase, care luminează atât de puternic, încât iată, venim din toate colţurile ţării să luăm adevărata lumină imaterială a Învierii. Nu una care se stinge dacă viforul bate prea tare, ci una care arde necontenit în suflete noastre”, a spus cardinalul Lucian Mureşan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, în predica rostită cu ocazia pelerinajului la Cimitirul Săracilor.

În cadrul lucrărilor sesiunii de primăvară a CER episcopii catolici s-au exprimat în mod ferm pentru promovarea şi apărarea valorilor creştine în societatea românească. Alte teme abordate au fost: implicarea mai activă a Bisericii Catolice în ocrotirea creației; participarea tinerilor din România la Întâlnirea Mondială a Tineretului de la Rio de Janeiro (22 – 29 iulie 2013); implicarea asociaţiilor de medici catolici în apărarea vieţii; alte teme cu caracter pastoral, social, ecumenic și administrativ.

Conferința Episcopilor din România și Nunțiatura Apostolică din România (Ambasada Vaticanului) urmăresc cu atenție evoluția procesului referitor la Catedrala Greco-Catolică din Baia Mare și cer cu insistență Înaltei Curți de Casație și Justiție să rezolve cazul în spiritul libertății religioase și al egalității cultelor și enoriașilor indiferent de credința și numărul lor.

Totodată episcopii au stabilit câteva iniţiative comune legate de Anul Credinţei, lansat la 11 octombrie 2012 şi care se va încheia la 24 noiembrie 2013: beatificarea monseniorului Vladimir Ghika (31 august a.c., București); participarea, în mod simultan, în comuniune cu Papa Francisc şi Biserica Catolică Universală, la Ora de adoraţie din 2 iunie a.c.; participarea, în comun, a episcopilor la exerciţii spirituale, la Luncani (Bacău), în deschiderea Sesiunii de toamnă a CER, 9 -13 septembrie 2013.

Conform statutului CER, episcopii membri au ales un nou preşedinte în persoana Arhiepiscopului Mitropolit de Bucureşti, ÎPS Ioan Robu, pentru un mandat de 3 ani.

Conferința Episcopilor din România îi reunește pe toți episcopii romano-catolici și greco-catolici din România și exprimă unitatea Bisericii locale și uniunea intimă cu Urmașul lui Petru, Sfântul Părinte. Conferința Episcopilor din România se reunește de două ori pe an (primăvara și toamna), în sesiune ordinară.

Pr. Eduard Mihai Coșa, Secretar general

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA